Fra tirsdag kveld vil en kombinasjon av regn og regnbyger gi svært mye nedbør på deler av Østlandet, skriver Meteorologisk institutt i varselet.
– De mest berørte områdene vil være Vestfold, Telemark, Buskerud og Innlandet vest for Mjøsa. Her venter vi 50–60 mm fram til første del av onsdag. Det vil fortsatt være regnbyger utover onsdag, men med mindre intensitet, skriver meteorologene.
Mandag utstedte de et gult farevarsel, men tirsdag formiddag er altså varselet oppjustert til oransje nivå. Lokalt kan det komme opp til 80 mm nedbør på 24 timer.
Har satt krisestab
Det er videre sendt ut et oransje farevarsel for flomfare. Regnet fører til at vannføringen vil øke raskt i små og middels store elver. Dette kan føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder.
Det er også sendt ut et gult farevarsel for jord- og flomskred. Årsaken til dette er at grunnvannstanden stedvis er svært høy.
– Vi har satt krisestab fra cirka klokken 14.00 i dag grunnet store mengder nedbør og/eller styrtregn, noe som igjen kan bety fare for flom og jordskred, sier Siri Blichfeldt Dyrland, ordfører i Midt-Telemark kommune til Dagbladet.
Hun sier de har vært i kontakt med nødetater om beredskap allerede. De har også kontaktet campingplassene for å få oversikt over antall gjester.
– Det er særlig elva og fjellområdet Lifjell som potensielt kan utgjøre fare. Det er planlagt hvilket bygg som skal benyttes dersom vi må opprette evakuerte- og pårørendesenter, sier hun.
Bø og Sauherad Røde Kors øker også beredskapen i forkant av uværet som er i vente.
Les også: Nå kommer sommeren tilbake i Sør-Norge – varmerekorder står for fall
Kan stenges på kort varsel
De store mengdene nedbør vil påvirke trafikken. Statens vegvesen ber folk sjekke forholdene før de skal ut og kjøre.
– Veier kan bli stengt på kort varsel. Vi ber folk om å holde seg oppdatert om situasjonen på veiene før de skal ut og kjøre, skriver de på X.
Man kan sjekke status på www.175.no eller på Vegvesenets egen app, skriver de videre.
Les også: Helgens fest i Geiranger ble et kontraktsbrudd av det alvorlige slaget