Innenriks

Vil kutte moms på brukte klær: – En skikkelig gulrot

På internett tjener mange gode penger på å selge brukte klær. De fysiske bruktbutikkene derimot, blir straffet økonomisk, mener stortingsrepresentant.

– Hovedutfordringen med dagens momsordning er at den rammer urettferdig. Mens mange kan selge brukte klær på ulike plattformer uten ekstra kostnader, blir de som driver butikker straffet økonomisk for å ta inn, reparere og rengjøre klærne.

Det sier Linda Monsen Merkesdal (Ap), som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Nylig har stortingsrepresentanten spilt inn et forslag til Aps programkomité om å fjerne moms på gjenbruksklær.

– Det første de sier

Å kutte momsen er bransjens hovedinnspill for å få fart på gjenbruk av klær, forklarer Merkesdal.

Det samme sier leder av Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.

– Det er helt avgjørende å få på plass tiltak som tvinger kleskjedene til å produsere mindre mengder klær av bedre kvalitet. Vi trenger også å øke graden av ombruk, reparasjon og gjenvinning, sier Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender.

– Når jeg snakker med små, private næringsdrivende som driver bruktbutikker, er det første de sier når vi spør hva som trengs, at vi må fjerne momsen på brukte klær. Momsen er allerede betalt én gang, så det gir ikke mening å legge moms på brukte klær igjen, sier Riise.

Riise mener det er et viktig og godt forslag.

– Det vil være en skikkelig gulrot når vi skal bevege oss bort fra bruk- og kast-økonomien. Norge har et overforbruk som slår de fleste land i verden, og mye av grunnen til det er at det ofte er billigere og enklere å kjøpe nytt enn å reparere og kjøpe brukt. Brukthandlere over hele landet vil juble.

Les også: Mener Wolt gjemmer seg bak uføretrygdede (+)

Konkurranse

På gjenbruksplattformer på nett, som Tise, Vinted og Finn, kan brukerne selge klær avgiftsfritt. Det setter de fysiske gjenbruksbutikkene i en dårligere konkurranseposisjon, sier Merkesdal.

Hun mener derfor at å fjerne momsen fra gjenbruksklær vil gjøre det enklere for gjenbruksbutikker å overleve.

– Gjenbruksbutikkene vil få en større kundemasse. Mange gjenbruksbutikker har måttet legge ned. En stor problemstilling er at på Tise kan folk selge for store summer uten å betale moms.

Blond kvinne i grønn kjole poserer foran klæsstativ.

Kommunikasjonssjef i Fretex, Trine Gjermundbo, skriver til Dagsavisen at målet til Fretex er at enda flere skal velge gjenbruk framfor nytt

– Hvis merverdiavgiften fjernes eller reduseres, vil prisene bli lavere, og gjenbruk vil bli enda mer attraktivt.

En undersøkelse fra 2023 utført for Forbrukerrådet viser at økonomi er hovedårsaken til at folk kjøper brukt. Kutt på moms vil gi butikkene mulighet til å senke prisene, og dermed er forventningen at flere folk vil velge brukt fram for nytt.

Les også: SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Helhetlig gjennomgang

Brukthandelloven, et regelverk som regjeringen beskrev som tungvint i jobben med omsetting av brukte klær, er blitt avskaffet per 1. juli. Å kutte momsen på gjenbruksklær er ifølge leder av Framtiden i våre hender Riise et videre steg på riktig kurs, men hun mener fortsatt at Ap må gå lenger. Vi trenger en helhetlig gjennomgang, sier hun.

– Vi har etterlyst en fullstendig gjennomgang av skatte- og avgiftssystemet i Norge. Moms på brukte klær er bare ett eksempel på et system som fremmer nykjøp fremfor gjenbruk og reparasjon. Reparasjon er som regel best for miljøet, og vi trenger flere tiltak som støtter dette.

Brukthandel

Skatteutvalget foreslo en helhetlig gjennomgang og forenkling av momssystemet i sin rapport rett før jul i 2022, men i nasjonalbudsjettet fra i år valgte regjeringen å ikke følge opp på Skatteutvalgets utredning.

I Hurdalsplattformen fra oktober 2021 er det et eget punkt om sirkulærøkonomi.

– Regjeringen sier tydelig i plattformen sin at vi skal bort fra bruk-og-kast-økonomien, men det kommer svært få forslag og lite konkret politikk som faktisk fremmer kjøp av brukte varer, sier Riise.

Les også: Hit bør du ikke reise hvis du vil unngå hetebølge i sommer (+)

Forventer handling

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Kjersti Bjørnstad (Sp) kunngjorde i august i fjor at regjeringen trolig ville starte en utredning i løpet av 2023.

Men da Lan Marie Nguyen Berg (MDG) på starten av året spurte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om status på utredning for momsfritak på reparasjon og brukthandel, var svaret at utvalget diskuterte redusert merverdiavgift på brukte varer, men at de ikke vurderte nærmere hvordan en slik sats kan og bør utformes.

Ute ved Hurdalssjøen utanfor Oslo lova Ap-leiar Jonas Gahr Støre og Sp-leiar Trygve Slagsvold Vedum i 2021 at også alle ute i distrikta skal få tilgang på høgfarts internett innan 2025. Foto: Torstein Bøe / NTB / NPK

– Denne diskusjonen har pågått lenge, og vi forventer mer handling fra Ap og regjeringen enn bare å inkludere det i programarbeidet, sier Riise.

Merkesdal forklarer at det kan bli motstand mot momskutt på brukte klær, fordi det kan ha økonomiske konsekvenser. Det finnes ikke tall for hvor mye staten tjener på moms av brukte klær, men det vil trolig skulle finansieres på annen vis.

Det som er avgjørende nå er å få på plass et prøveprosjekt slik at vi kan se konkrete resultater. Det finnes flere måter å kompensere for denne momsen på, men det viktigste budskapet jeg fremmer er at jeg ønsker at momsen skal fjernes, sier stortingsrepresentant Merkesdal.

Regjeringen har satt ned en ekspertgruppe som blant annet skal se på virkemidler for mer sirkulær økonomi. De skal levere sine anbefalinger neste vår, opplyser Klima- og miljødepartementet.

Les også: Festivalsommeren: Stor oversikt

Klimaavtrykk

I fjor var det rekordmange som kjøpte gjenbruk. 54 prosent av voksne oppga å ha kjøpt brukte klær, en økning på 9 prosentpoeng fra 2019.

– Klær utgjør en av de største klimaavtrykkene våre, og å fremme sirkulær økonomi er derfor avgjørende. Vi ønsker også at lokalsamfunnene skal være levende med butikker som er aktive og engasjerende for både byens beboere og besøkende, sier Merkesdal.

---

Klær og miljø

359 klesplagg fyller en gjennomsnittlig garderobe i Norge.

93 prosent av 311 klesmerkene betaler ikke levelønn til arbeiderne sine.

To av tre nye plagg er laget av oljebaserte fibre.

97 prosent av alle brukte tekstiler sendes ut av landet.

Kilde: Framtiden i våre hender

---

– Vi er opptatt av dette fordi det overforbruket vi ser i Norge i dag har betydelige konsekvenser for både miljøet og menneskers, sier Riise.

Å kutte momsen på brukte klær alene, løser ikke alle problemene, mener hun, men kan sammen med andre tiltak være med på å redusere overforbruket av nye klær.

– Det bør for eksempel bli dyrere å bruke nye, jomfruelige materialer. Et plagg bør koste mer om det kommer av nye plast heller enn resirkulerte fibre. Vi må sørge for at vi faktisk betaler det koster for miljøet, sier hun.

Les også: Synnøve Vereide Trampe: Kvinner kan velge og vrake. Menn kan velges – eller vrakes (+)

Mer fra Dagsavisen