Innenriks

Tenåringer dømt for gruppevoldtekt av mindreårig jente i Molde

To tenåringer er dømt for gruppevoldtekten utenfor Molde domkirke i fjor sommer. Den fornærmede jenta var 13 år da overgrepet skjedde.

En 19 år gammel mann ble i Møre og Romsdal tingrett dømt til fengsel i fem år. En 18-åring har fått en fengselsstraff på 5,5 år, hvor halvparten er på vilkår og med en prøvetid på fem år, skriver NRK.

Begge de to unge mennene, som var 18 og 17 år på gjerningstidspunktet, nekter for at den unge jenta ble voldtatt utenfor Molde domkirke. Ifølge NRK festet retten ikke lit til dette.

De to tiltalte er også dømt til å betale 280.000 kroner i erstatning.

– Det er en god og grundig dom, og siden de er dømt for grov voldtekt og medvirkning, er dette i tråd med rettspraksis, sier bistandsadvokat Curt Andre Lier til rikskringkasteren.

Fengselsstraffen er et halvt år strengere enn påstanden fra aktor, ifølge bistandsadvokaten.

En guttegjeng på fem ble mistenkt

Aktor sa i retten at han ikke tror på de tiltalte, og at målet åpenbart var å skjenke den unge jenta for å så å utnytte henne seksuelt.

– De skjenket henne og gjorde en serie med overgrep mot henne i en time. Dette må slås hardt ned på, sa statsadvokat Jogeir Nogva i tingretten i mai, ifølge TV 2.

Overgrepene skjedde i Molde sentrum i fjor sommer og skal ifølge flere medier ha blitt filmet. I alt var det snakk om totalt 23 filer med video og bilder, noe som ifølge TV 2 ble sentrale bevis under rettssaken.

Filmene skal ha blitt delt i en gruppechat på Snapchat. På et tidspunkt var fem personer mistenkt i saken, alle medlemmer av den aktuelle gruppechatten, men tre av dem var for unge for å bli straffet. Sakene mot dem ble etter hvert lagt bort.

Vurderer anke

Den eldste var tiltalt for å ha medvirket til og tilrettelagt for voldtekten, blant annet ved å gi jenta alkohol og hasj, skriver Romsdals Budstikke. Dette erkjente han ikke straffskyld for. Den yngste erkjente straffskyld for noen seksuelle handlinger, men ikke alle, ifølge avisen.

Axel Villard Lange og Erik Rolfsen er forsvarerne til de to tiltalte. Rolfsen ba ifølge NRK om ungdomsstraff i sin sluttprosedyre og sier det er aktuelt å anke dommen.

– Det er en stor sjanse for at den blir anket, sier han til rikskringkasteren, men føyer til at han og klienten ikke har fått lest eller diskutert dommen ennå.

Det er ikke kjent hvordan den andre mannen stiller seg til dommen. NTB har forsøkt å kontakte hans forsvarer, Axel Villard Lange, men foreløpig ikke fått svar.

Mer fra Dagsavisen