Innenriks

Listhaug reagerer kraftig på Palestina-anerkjennelse: – Belønner Hamas

Frp-leder Sylvi Listhaug reagerer på at regjeringen anerkjenner Palestina nå og mener dette indirekte vil belønne Hamas’ terrorhandlinger mot Israel.

– Fremskrittspartiet støtter en tostatsløsning i Midtøsten. Men en opprettelse av en palestinsk stat må være en del av en fremforhandlet løsning, og vi må også være sikre på at vi ikke anerkjenner det som kan bli et islamistisk diktatur. En anerkjennelse nå er i realiteten en styrking av krefter som ikke ønsker forhandlinger og kompromisser, sier Listhaug i en epost til NTB.

– Allerede har 143 land anerkjent Palestina som egen stat, men staten Palestina eksisterer ikke. Derfor fremstår dette mer som en symbolsk handling som skal tilfredsstille Palestinakomiteen og andre ytterliggående aktivister på norsk venstreside, sier Listhaug.

Høyre: Usikre på om dette er riktig tidspunkt

Høyre støtter en tostatsløsning og anerkjennelse av Palestina, men er usikre på dette er det riktige tidspunktet.

– Som Høyre har gitt uttrykk for flere ganger, må en slik anerkjennelse skje på det tidspunktet den best kan bidra til en politisk løsning på Israel/Palestina-konflikten. Det uttrykte også et bredt flertall i Stortinget i november i fjor, sier Høyre-leder Erna Solberg og leder av Stortingets utenrikskomité, Ine Eriksen Søreide i en felles uttalelse.

Dilemmaer

De understreker at dette er en sak med mange dilemmaer og argumenter på begge sider.

– Dette er regjeringens beslutning, men Høyre er usikre på om å gjøre dette akkurat nå, vil ta oss nærmere en politisk løsning på denne konflikten. Det har også sammenheng med at en anerkjennelse er noe man kan gjøre bare én gang, sier de to.

KrF: – Eide ser ut til å ha gitt opp en fredsløsning

KrF mener at det at Norge anerkjenner Palestina nå, bidrar negativt til en eventuell fredsløsning mellom Israel og palestinerne.

– KrF ønsker å anerkjenne Palestina når en fredsløsning mellom begge parter er på plass, men en anerkjennelse av Palestina i dag setter tvert om fredsarbeidet tilbake, sier partiets utenrikspolitiske talsperson Dag-Inge Ulstein.

Ulstein mener regjeringen er presset til det han omtaler som en «symbolhandling».

– I verste fall kan det parkere alt som ligner på en fredsprosess, sier han.

Les også: Støre bekrefter: Norge anerkjenner Palestina som stat den 28. mai

Mer fra Dagsavisen