Innenriks

Fire av ti vil ikke bruke tusenvis av kroner på energitiltak i boligen

Fire av ti nordmenn er ikke villige til å bruke mer enn 100.000 kroner på å gjøre boligen sin mer energieffektiv, ifølge en ny undersøkelse.

I Norge er seks av ti boliger i energiklasse D eller lavere, ifølge Midtnorsk Næringsliv. Det passer dårlig når EU har satt krav om at alle bygg skal være i klasse A med netto nullutslipp fra 2030.

Noen av de mest energieffektive tiltakene for boliger er å installere varmepumpe og skifte vinduer og dører. Det kan ha en prislapp på opp mot 200.000 kroner.

Fire av ti nordmenn sier likevel at de ikke er villige til å bruke mer enn 100.000 kroner på å gjøre boligen sin mer energieffektiv, ifølge en ny undersøkelse fra analysebyrået YouGov.

Kun tolv prosent svarer at de er villige til å bruke mellom 100.000 og 250.000 kroner, ifølge avisen.

Samtidig viser undersøkelsen av nesten seks av ti er klar over at god energimerkekarakter er viktig ved kjøp og salg av bolig.

– Ettersom vi ser at få verdsetter god energieffektivitet på en slik måte at det påvirker betalingsviljen i dag, er det liten forskjell i pris mellom energieffektive og mindre energieffektive boliger, sier Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 til avisen.

– Det kan det derfor vise seg å være smart å kjøpe en energieffektiv bolig allerede nå – før mange boligkjøpere blir bevisst det, og før det blir et større prisskille på energieffektivt og ikke.

Les også: Nordmenn har rekordhøyt feriebudsjett – men færre skal på utenlandstur

Mer fra Dagsavisen