Innenriks

Afghanere med Taliban-bånd er i Norge

Afghanere som er tilknyttet Taliban, er nå i Norge og deltar i et dialogforum om Afghanistans fremtid, opplyser UD.

– Det er ikke Taliban-ledere, men grupper som tilknyttet bevegelsen, som er i Norge for å tilrettelegge for inter-afghansk dialog, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til VG.

Dialogforumet Afghanistan Future Thought Forum (AFTF) møttes i Oslo mandag, og konferansen avsluttes onsdag.

Dette er et forum med representanter fra ulike grupper afghanere, som Norge har lagt til rette for, fordi norske myndigheter er bekymret for situasjonen i Afghanistan.

– Har ikke tenkt å gi opp det afghanske folk

Eide sa først at representanter fra Taliban var i Norge, men statssekretær Andreas Motzfeldt Kravik (Ap) i UD presiserer overfor NTB at ingen fra Talibans politiske ledelse er på forumet, men at enkelte av deltakerne har bånd til Taliban.

Ifølge Utenriksdepartementet har konferansen samlet om lag 35 afghanere, med representasjon av kvinner, minoriteter og ulike politiske syn.

– Norge har vært aktive i Afghanistan, også i Taliban-tiden før 2001, og vi var tungt til stede i de 20 årene med FN- og ISAF-nærvær. Og vi har ikke tenkt å gi opp det afghanske folk. Det vil i hvert fall være feil å si at vi skulle stoppe kontakten med Taliban nå når de styrer, legger utenriksministeren til.

UD bekrefter overfor Nettavisen at de dekker afghanernes opphold i Oslo og deler av reiseregningen.

«Deltakerne på dialogmøtet reiser til og fra Norge med vanlig rutefly. Afghanistan Future Thought Forum og UD deler på reisekostnadene for deltakerne. Utenriksdepartementet dekker kostnader for opphold og mat mens de er i Norge», skriver UD til avisen.

Listhaug: – Fremstår som naiv

Norge deltok ikke på selve dialogmøtet, men bidro praktisk slik at samtalene kunne finne sted, skriver TV 2.

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug reagerer kraftig på besøket, som hun omtaler som å «lefle med terrororganisasjoner og ekstreme krefter».

– Etter det forrige Norgesbesøket, der regjeringen kastet bort 7 millioner på å fly Taliban-topper i privatfly til Norge, har det gått fra vondt til verre i Afghanistan, sier hun til NTB.

– Regjeringen fremstår som naiv og ble åpenbart lurt av Taliban sist, og da så vi at Taliban bruker slike besøk til å legitimere seg selv i hjemlandet. Det finnes ingen gode grunner til at Norge skal pleie kontakt med terrororganisasjoner, men det ser ikke ut til at denne regjeringen lærer når de fortsetter denne naive politikken, fortsetter Listhaug.

Les også: «Klassesamfunnet er knapt tydeligere enn på flyturen. Også for barn»

Les også: Trond Giske: – Nei, det går jo ikke bra nok (+)

Les også: Når kommer feriepengene, og hvor mye får du?

Mer fra Dagsavisen