Innenriks

Oslo kommune konkurranseutsetter fire sykehjem

Oslo kommune konkurranseutsetter driften av fire sykehjem. De mener det vil føre til mer innovasjon og bedre tjenester.

Det er langtidshjemmene Kantarellenhjemmet, Abildsøhjemmet, Bjølsenhjemmet og Uranienborghjemmet i Oslo som konkurranseutsettes.

I en pressemelding skriver kommunen at selv om det kommunale tilbudet skal være bærebjelken, er målet et mangfold av kommunale, private kommersielle og private ideelle aktører.

– Det vil føre til mer innovasjon og bedre tjenester, til det beste for innbyggerne, skriver kommunen.

– Kvaliteten i tjenestene blir bedre

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) sier at en stor økning i antall pleietrengende eldre kombinert med mangel på helsepersonell vil sette helse- og omsorgstjenesten på prøve fremover.

– Det viktigste for byrådet er at kvaliteten i tjenestene blir bedre, og at vi løser utfordringene vi står overfor. For å klare det må vi ta alle gode krefter i bruk.

Byrådet opplyser at det har vært tydelig på at konkurranseutsetting ikke skal skje på bekostning av de ansattes lønn- og arbeidsvilkår.

Les også: Når kommer feriepengene, og hvor mye får du?

– Dette er en trist dag

Men ikke alle tror på lovnadene om de ansattes lønn- og arbeidsvilkår.

– Hundrevis av ansatte blir nå kastet ut i usikkerhet. Av erfaring vet vi at de ansatte over tid vil tape både lønns- og pensjonsmessig, sier leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.

– Vi har folk som har vært med på flere runder med konkurranseutsetting. Hver gang har det endt med dårligere pensjonsordninger og lavere lønn. Dessverre er det ingen grunn til å tro at det blir bedre denne gangen. Dette er en trist dag, sier Siri Follerås, leder i Fagforbundet pleie og omsorg.

Les også: Trond Giske: – Nei, det går jo ikke bra nok (+)

– Oppskrift på økte forskjeller

SV mener byrådet ikke har lagt fram en troverdig løsning på hvordan det skal sikre at de ansatte ikke blir lønns- og pensjonstapere over tid.

– Dette er en oppskrift på økte forskjeller i byen. Høyrebyrådet tar penger som skulle gått til beboere og de ansatte på disse sykehjemmene, og gir dem til velferdsprofitører, sier Oslo SVs helsepolitiske talsperson Attia Mirza-Mehmood.

Også Rødt er sterkt imot byrådets avgjørelse.

– Det de ansatte får nå, er dårligere lønnsutvikling. Nå blir det profitt og ikke omsorg i fokus, og da er det de ansatte det går utover, sier partiets gruppeleder Siavash Mobasheri

– Vi vet at helsefagarbeidere fikk bedre lønn da vi tok tilbake kontrollen over de kommersielle sykehjemmene i Oslo. Nå frykter vi flukt fra de ansatte og dårligere kvalitet på sykehjemmene som konkurranseutsettes, sier Mobasheri videre.

– Har fått i oppdrag å starte prosessen

Byrådet opplyser at sykehjemsetaten har fått i oppdrag å starte prosessen med å konkurranseutsette de fire sykehjemmene.

– For å sikre fortsatt god dialog med markedet skal hele eller deler av konkurransegrunnlaget sendes på høring før konkurransen lyses ut, står det i byrådets pressemelding.

Les også: «Klassesamfunnet er knapt tydeligere enn på flyturen. Også for barn»


Mer fra Dagsavisen