Innenriks

Dramaet i Stortinget: Sperret inne i tre timer

Justisminister Emilie Mehl (Sp) oppsummerer bombetrussel-dramaet på Stortinget slik: – I et åpent samfunn må vi alltid leve med en risiko for at slikt kan skje.

– Jeg er glad for at politiet fikk avklart situasjonen og at dagen kan fortsette som normalt. Det er ubehagelig og uakseptabelt at slik skjer. Men jeg følte meg hele tiden trygg, sier justisminister Emilie Mehl (Sp).

Hun sier dette til Dagsavisen i vandrehallen på Stortinget, like etter det avsluttede bombetrussel-dramaet som holdt en stortingspresident, tre statsråder, en rekke journalister og en hel nasjonalforsamling innesperret i nærmere tre timer onsdag formiddag.

Ingen fikk slippe inn og ingen fikk slippe ut, men da klokken nærmet seg 13 erklærte innsatsleder Sven Bjelland i Oslo politidistrikt at Stortinget kunne åpnes og at det var trygt å ferdes i og rundt Stortinget i Oslo sentrum.

– Alltid noen som kan ønske å true

Landets justisminister, som er øverste politiske ansvarlige for sikkerhet og beredskap, måtte altså også sitte innesperret sammen med alle andre helt til dramaet var over. På spørsmål om sikkerheten er god nok på Stortinget, svarte Mehl:

– Jeg har tillit til stortingsadministrasjonen og rådene som vi får fra politiet og PST. Det er mange gode sikkerhetstiltak rundt både Stortinget, regjeringsmedlemmer og andre viktige objekter og samfunnsinstitusjoner. Samtidig er vi et åpent samfunn, og vi må alltid leve med en risiko for at noe kan skje, sier Mehl til Dagsavisen.

– Vi kan ikke beskytte oss 100 prosent mot hverandre. Det er alltid noen som kan ønske å true eller gjøre skade av ulike årsaker, enten det er ekstremisme eller det er at man har problemer med seg selv. Derfor må vi jobbe bredt for å forebygge ekstremisme, radikalisering og store sosiale forskjeller, sier Mehl, som mener det er for tidlig å si om denne hendelsen bør føre til et politisk etterspill eller endringer i beredskapen. I så fall er det en sak som havner på hennes bord.

– Men det er uakseptabelt å fremsette trusler – uansett hvem det er rettet mot. Når det kommer mot Stortinget, er det også en trussel mot demokratiet. Og sånn kan vi ikke ha det, sier Mehl.

Les også: Den kriminelle familien slapp unna gang på gang: – Jeg trodde aldri de skulle bli tatt

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl kommenterer bombetrusselen på Stortinget onsdag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB / NPK

Mot normalt

Dramaet startet like etter at den første spontane spørretimen etter påske var i gang klokken 10.00. De tre statsrådene som deltok denne onsdagen var justisminister Emilie Mehl, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og energiminister Terje Aasland (Ap). Alt var som vanlig: Stortingspresident Masud Gharahkhani ledet møtet, Høyre presset Ap og Vestre på beskatning av næringslivet, mens Aasland ble stilt kritiske spørsmål om regjeringens havvindprosjekter. Selv etter at flere og flere av journalistene og representantene i salen fikk beskjed på mobilene sine om at det hadde oppstått en «uavklart situasjon», forløp spørretimen hele tiden akkurat som normalt.

Les også: Dette er de norske, voldelige ekstremistene

– Som en annen dag

Ingen lot seg merke med noe, og på galleriet satt skoleklasser og andre besøkende og fulgte med på debatten helt til siste slutt. Mehl opplevde spørretimen som helt udramatisk, selv om hun var en av dem som tidlig fikk beskjed om bombetruslene direkte fra Justisdepartementet på mobilen.

– Vi var i spørretimen og diskuterte hvordan vi skal få flere politifolk og hvordan vi skal bygge ut havvind på norsk sokkel, og fikk ikke noen annen beskjed enn at vi skulle fortsette. Så det var helt som en annen dag, sier Mehl.

Stemningen i Stortinget var hele tiden rolig og det oppsto aldri panikk, men etter hvert begynte praten i vandrehallen å gå: «Hva skjer?» «Hvor lenge kan dette vare?» «Når får vi komme ut herfra?» Mange gikk for å spise lunsj i stortingsrestauranten, og journalistene spøkte med at «skal vi først bli sprengt i lufta, så er det bare dumt at skjer på tom mage». Men Mehl erkjenner at truslene hindret både statsråders og stortingsrepresentanters arbeid etter at spørretimen var over - i flere timer.

– Dette skapte forstyrrelser på Stortinget, men det er for tidlig å si noe mer om hva som ligger i dette. Det er det politiet og PST som må svare på, sier Mehl.

Les også: Boligbobla vi snakker for lite om

Innesperret president

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), den nest viktigste personen i landet etter kongen, var også innesperret på Stortinget onsdag formiddag.

– Selv har jeg aldri opplevd det som vi opplever nå. Det er alvorlig at det kommer trusler mot demokratiets hjerte og at vi havner i en slik situasjon vi er i nå, sa en tydelig preget Gharahkhani.

Til tross for at alt virket rolig, og politiet og PST vurderte det slik at spørretimen kunne gå som normalt, var det en spesiell opplevelse for stortingspresidenten å lede stortingsmøtet mens bevæpnet politi og bombehunder aksjonerte utenfor.

– Jeg tror alle opplever ubehag i en slik situasjon, det er det ingen tvil om, sa Gharahkhani, som så lettet ut ut da det hele var over. Han smilte til journalistene. Stortingets sikkerhetssjef Pål Munck smilte også fra øre til øre, og sa:

– Nå kan dere bare gå ut!

Les også: Putin «måtte» ta Krim. Russland-ekspert gir svar på hvorfor

– Snappet opp i SoMe

Tidligere på dagen sa Munck til Aftenposten at en av truslene ble snappet opp i et sosialt medium. Det kom i alt to bombetrusler mot Stortinget – en tirsdag ettermiddag og en onsdag formiddag i 10-tiden. Politiet vet ikke om det er en sammenheng mellom truslene.

Den første trusselen kom klokken 16.04 tirsdag på diskusjonsforumet 4chan, meldte Aftenposten. «Noen av dere er greie. Ikke gå til Stortinget klokken 10 i morgen», skrev en anonym bruker.

Sikkerhetssjef Munck bekreftet at det var Stortinget som fanget opp meldingen fra 4chan, og at det var de som videresendte meldingen til politiet.

Også PST ble orientert underveis, skriver NTB. Det ble sendt en SMS fra administrasjonen til ansatte på Stortinget der de opplyste om situasjonen. Ettersom politiet ikke kunne si om bombetruslene var reelle, valgte de å iverksette tiltak for å beskytte nasjonalforsamlingen gjennom formiddagen.

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)Stortingspresident Masud Gharahkani kommenterer onsdag at det er fremsatt to bombetrusler mot Stortinget siden tirsdag kveld.

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Han har en lang «fiende-liste» (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen