Innenriks

Kjerkol bekrefter at det legges fram ny abortlov i år

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) bekrefter overfor VG at regjeringen vil legge fram en helt ny abortlov i løpet av året.

Den nye abortloven vil inneholde en utvidelse av abortgrensen til uke 18, slik som Abortutvalget anbefalte i rapporten som ble lagt fram i desember i fjor.

I dag har norske kvinner rett til selvbestemt abort til uke 12. De aller fleste tar abort før dette, og nesten alle som søker abort mellom uke 12 og uke 18 får ja i nemnd, skriver avisen.

– Jeg synes Abortutvalget har levert en god begrunnelse for det. De sier at det å utvide grensen for selvbestemmelse til 18 uker vil være i tråd med dagens praksis. Da vil lovgivere kunne bidra til å rydde opp, og legge beslutningen der den hører hjemme, nemlig hos kvinner selv, sier Kjerkol til VG.

– Vil ta dissens

Det er stor uenighet om dette innad i regjeringen, og Kjerkols uttalelser møter umiddelbar motbør fra regjeringskollega Kjersti Toppe (Sp), som er barne- og familieminister.

– Om det blir forslag om utvidelse, vil jeg ta dissens på det, sier Toppe til Verdinytt.

– Senterpartiet har et partiprogram – som landsmøtet har bestemt – om at Senterpartiet står bak dagens lov når det gjelder grense for selvbestemt abort på 12 uker, understreker hun.

KrFs partileder Olaug Bollestad reagerer også kraftig.

– Å gå vekk fra det bredt aksepterte kompromisset på uke 12 vil være direkte uansvarlig av helseministeren. Det er nå rett og slett for mange prosesser hun har satt i gang samtidig, som kan få alvorlige konsekvenser med mindre de sees i sammenheng, sier hun i en kommentar.

Gode nyheter

SVs nestleder Marian Hussein, som også er helsepolitisk talsperson i SV, er på sin side strålende fornøyd.

– Dette er veldig gode nyheter. At vi endelig får en ny abortlov som tar kvinners selvbestemmelse mer på alvor, vil det være et historisk framskritt for norske kvinner, sier hun i en kommentar til NTB.

– SV står klar til å bygge flertall for dette. Dette er en forandring som tiden er moden for. Det vil bygge friheten og retten til norske kvinner til å få bestemme over sitt eget liv og sin egen kropp, slår hun fast.

Legges fram i år

Kjerkol ønsker ikke å komme med detaljer i forslaget som Stortinget skal stemme over ennå.

– Jeg vil gjerne komme tilbake til detaljene når lovforslaget legges fram, sier hun, men bekrefter at forslaget vil inneholde punktet om utvidelse av selvbestemmelsesretten.

Helseministeren sier at regjeringen vil legge fram forslaget så fort som mulig, og lover at forslaget kommer i 2024.

Les også: – Hvorfor skal ansvaret legges på redde, nedbrutte jenter? (+)

Mer fra Dagsavisen