Innenriks

Amerikansk dykker død etter ulykke i grotte i Nordland

En amerikansk dykker er bekreftet omkommet etter en dykkerulykke i Pluragrotten i Rana i Nordland onsdag ettermiddag. De pårørende er varslet.

– Redningsaksjonen er avsluttet og livet til dykkeren kunne dessverre ikke reddes. Vedkommende er erklært død på stedet av helse. Dykkeren er en mann med amerikansk statsborgerskap. Pårørende er varslet, opplyser politiet like før klokken 18.

Ulykken skjedde inne i Pluragrotten, som er populær blant grottedykkere. Mannen var 20–30 meter inne i grotten da ulykken skjedde. Nøyaktig hva som skjedde er foreløpig ikke kjent.

Han ble hentet ut av grotten av dykkerteamet han reiste med, og de begynte hjerte- og lungeredning. Dette fortsatte da luftambulanse og helsevesen kom til stedet. Mannen var bevisstløs da han ble hentet ut av grotten, og det er foreløpig uklart om han var på dykkertur i forbindelse med jobb eller fritid.

– Det skjedde noe i vannet, men hva må vi fortsatt få klarhet i, sa operasjonsleder Kai Eriksen til NTB i 17-tiden.

Politiet ble varslet om ulykken klokken 15.59 onsdag ettermiddag.

Pluragrotten er et grottesystem som er dannet av elva Pluras underjordiske løp på 3,8 kilometer. Det har skjedd flere dykkerulykker med dødelig utfall i grotten tidligere. Senest i 2014 døde to dykkere, mens ytterligere tre ble sendt til sykehus, etter en ulykke i den vannfylte grotten.

Mer fra Dagsavisen