MDG mener Tonje Brennas håndtering i habilitetssaken er sterkt kritikkverdig.
Men saken handler om to spor, både habilitetsbruddet og om hvorvidt Brenna har informert kontrollkomiteen godt nok. MDG vil ha nye undersøkelser om sistnevnte.
– Jeg tenker det er naturlig at komiteen undersøker i hvilken grad opplysningsplikten er brutt. Det at saken i så måte vil fortsette etter i dag, understreker hvor utfordrende det er for komiteen at den nye informasjonen kom så tett opp mot vår behandling, skriver Lan Marie Berg i en tekstmelding til NTB.
– Jeg vil også oppfordre Brenna til å nå komme med all relevant informasjon i saken. Kontroll- og konstitusjonskomiteen er fortsatt nektet innsyn i habilitetsvurderingen som departementet gjorde av statssekretær Lysø den 10. april 2023. Jeg forventer at Brenna offentliggjør disse vurderingene, skriver hun.
Oversendte dokumenter
Kort tid før innstillingen i kontrollkomiteen ble lagt fram i forrige uke, kom det fram nye opplysninger i DN. I interne budsjettnotater som Brenna var kjent med, ble samarbeidet mellom Wergelandsenteret og Utøya beskrevet. Penger som gikk til Wergelandsenteret, kom også Utøya til gode. Dette var ett år før Brenna erklærte seg inhabil.
I et brev til kontrollkomiteen fredag innrømmet Brenna at hun fem ganger i 2022 fikk informasjon om koblingen mellom Wergelandsenteret og Utøya.
De interne dokumentene burde kontrollkomiteen hatt da de i høst ba Brenna om å opplyse fullt ut om saken, mener Frp, MDG, Høyre og Venstre.
Kontrollkomiteen fikk i forrige uke oversendt ti nye dokumenter, samt et sammendrag til Stortinget av de interne budsjettdokumentene.
– Kontrollkomiteen burde mottatt mer informasjon om de interne prosessene i departementet, og i ettertid ser jeg at dette kunne blitt gjort tidligere, skrev Brenna til komiteen.
Høyre vil diskutere saken
Høyre og Venstre har også landet på sterk kritikk av Brenna i habilitetssaken, mens Frp har varslet mistillitsforslag mot henne. Om det er aktuelt å gå videre med nytt spor i kontrollkomiteen, er ennå ikke avklart.
– Det er vanskelig å si om hun har brutt opplysningsplikten overfor Stortinget. Det er et alvorlig spørsmål og må kanskje sjekkes som en egen sak i komiteen, sier Høyres Peter Frølich.
– Dette må diskuteres i kontrollkomiteen før jeg kan si noe mer, tilføyer han.
Les også: Ti spørsmål og svar om den nye pensjonen
Venstre holder muligheten åpen
Venstres Grunde Almeland har tidligere holdt muligheten åpen for at det kan bli aktuelt med nye undersøkelser. Venstre har landet på den mildere formen «kritikk» mot Brenna i habilitetssaken.
– Slik jeg ser det akkurat nå, er denne saken ikke nødvendigvis av en slik karakter, men Venstre utelukker ikke at vi bør se grundigere på forholdet til opplysningsplikten i Brenna-saken dersom komiteen mener det er nødvendig, sa han.
Tirsdag behandles habilitetssakene i Stortinget etter at kontrollkomiteen har ferdigbehandlet saken. Et flertall i komiteen landet på å rette kritikk mot Brenna.
Les også: Stort Ap-fall på ny måling
Mistillitsforslag
Dagens Næringsliv skrev tirsdag morgen at jussprofessor Eirik Holmøyvik ved juridisk fakultet i Bergen mener Tonje Brenna trolig har villedet kontrollkomiteen Stortinget.
Frps Hans Andreas Limi stilte seg bak Holmøyviks vurderinger, og fremmet et mistillitsforslag mot Brenna.
– Frp deler vurderingene til professor Holmøyvik, og er av den oppfatning at statsråd Brenna har valgt å tilbakeholde vesentlig informasjon under arbeidet med denne kontrollsaken. Fremskrittspartiet fremsetter dermed følgende forslag: Stortinget beklager at statsråd Tonje Brenna har fremlagt uriktige og villedende opplysninger for stortingets organer. Statsråd Tonje Brenna har ikke Stortingets tillit, sa Hans Andreas Limi i Stortinget.

Brenna svarer
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) avviser at det fremkommer ny informasjon i dokumentene som ble sendt til kontrollkomiteen før helgen.
– Etter at komiteens innstilling ble lagt fram, har det kommet spørsmål rettet mot meg. Jeg har vært opptatt av å være åpen og redegjort grundig i flere brev til komiteen, sa Brenna fra Stortingets talerstol tirsdag.
– Dokumentene er ikke nye informasjon, men er gjort rede for av meg tidligere, fortsatte statsråden.
Hun gjentok dermed budskapet til statsminister og partikollega Jonas Gahr Støre. Også Aps Frode Jacobsen, som sitter i kontrollkomiteen, har sagt dette tidligere tirsdag.
Brenna fikk rett før hun gikk på talerstolen Støres fulle tillit.
Les også: Kun 3 av 10 mener at han er rett leder for Ap
Støre: – Ikke grunnlag for mistillit mot Brenna
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreker at han har tillit til sin nestleder og arbeids- og inkluderingsminister, Tonje Brenna.
– Et parti har fremmet mistillit to timer før debatten. Det er det ikke grunnlag for. Tonje Brenna har min fulle tillit, sa Støre fra Stortingets talerstol tirsdag.
Dermed gjentok han det partikollega Frode Jacobsen uttrykte tirsdag morgen, da det ble kjent at Fremskrittspartiet har fremmet mistillitsforslag mot Brenna.
Erna Solberg: – Det er litt urimelig å sitte på Politisk kvarter og si ja eller nei til mistillit
Les også: Dette er de norske, voldelige ekstremistene (+)