Innenriks

Kongen har fått lagt inn en midlertidig pacemaker

Kongen Harald har i dag fått lagt inn en midlertidig pacemaker ved sykehuset Sultanah Maliha på Langkawi.

Det skriver Kongehuset i en oppdatering lørdag.

– Pacemakeren ble implantert på grunn av lav hjertefrekvens. Beslutningen ble tatt i dag tidlig, og inngrepet var vellykket. Kongen har det etter forholdene bra, men trenger fortsatt ro. Inngrepet vil gjøre hjemreisen tryggere, sier kongens livlege Bjørn Bendz.

Den medisinske hjemtransporten vil trolig finne sted i løpet av et par dager, skriver kongehuset.

Tidligere har det vært opplyst at kongen var innlagt med en infeksjon.

En pacemaker brukes særlig når hjertet slår for langsomt. Den sender små strømstøt til hjertet og får det til å slå. Pacemakeren overvåker hjertet hele tiden, og trer bare i funksjon når det er nødvendig.

En pacemaker kan opereres inn i kroppen. Men en midlertidig pacemakerbehandling gjennomføres med impulsgeneratoren plassert utenfor pasienten, ifølge Store norske leksikon. Via en blodåre legges en ledning til hjertet som blir koblet til pacemakerapparatet utenfor kroppen. Ved langsom puls, vil apparatet gi elektriske signaler som får hjertet til å slå hurtigere.

Les også: – Nordmenn er kvalitetsbevisste, men ikke når det gjelder matvarer


Mer fra Dagsavisen