Innenriks

Tidligere stortingsrepresentant Erling Folkvord er død

Tidligere stortingsrepresentant og Oslo-bystyremedlem Erling Folkvord (R) er død, opplyser familien. Han ble 74 år gammel.

74-åringen døde fredag formiddag, opplyser familien til NTB. Han var på reise i Stockholm i forbindelse med et bokprosjekt om Kurdistan og Palestina.

Folkvord ble født i Levanger i 1949, og utdannet seg som sosionom i Trondheim. Han flyttet så til Oslo og jobbet innen omsorgs- og rustjenestene. Samtidig ble han tidlig engasjert i Rød Valgallianse og Arbeidernes kommunistparti (AKP).

Eneste stortingsrepresentant

Han satt i Oslo bystyre for Rød Valgallianse i til sammen 19 år, og ble partiets eneste stortingsrepresentant gjennom tidene da han ble valgt inn på Løvebakken i 1993. Da Rød Valgallianse ble Rødt i 2007, ble Folkvord med inn i det nye partiet. Tross sine høye folkevalgte verv, ble han aldri leder i AKP eller RV. Han gikk ut av bystyret i Oslo for siste gang i 2011.

Til NTB uttalte Folkvord i 2014 at han var fornøyd med sitt bidrag til opphevelsen av sosialtjenestelovens konfiskasjonsparagraf mens han satt på Stortinget.

– Folkvord har gjort en viktig jobb som har hatt betydning både for Rødt, Oslo og Norge, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen til NTB.

– Erling var engasjert i Rødt, og selv om han ikke alltid var enig i de valgene Rødt tok deltok han aktivt og har gjort en viktig jobb.

Hun sier hun takker Folkvord på vegne av hele bevegelsen, og sender sine varmeste tanker til familie og nære.

Respektert

Han var særlig kjent i Oslo for sin kamp mot korrupsjon og maktmisbruk. Folkvord var også sterkt engasjert i palestinernes og kurdernes sak. Tross sin sterke venstredreining bemerker blant andre Store norske leksikon at Folkvord har oppnådd høy respekt fra mange politiske meningsmotstandere.

- Jeg vil huske Erling Folkvord for hans ektefølte og oppriktige engasjement for sakene han trodde på, selv om vi var dypt uenige politisk. Mine tanker i dag går til familien og hans nærmeste, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Folkvord har også skrevet en lang rekke bøker. Blant annet fikk «Vår korrupte hovedstad» i 2011 stor omtale.

Hans datter, Jorunn Folkvord, er folkevalgt for Rødt i Oslo bystyre og har tidligere vært leder i Rød Ungdom. Hun var senest i medienes søkelys da hun avbrøt direktesendingen av Melodi Grand Prix for å oppfordre til boikott av Israel.

Hjelp oss å bli enda bedre. Delta i vår spørreundersøkelse

Mer fra Dagsavisen