Innenriks

Rødt kunne ikke godta økt pensjonsalder – trakk seg fra pensjonsforliket

Rødt var ikke en del av det brede pensjonsforliket på Stortinget. De trakk seg ut da en forutsetning var å godta økt pensjonsalder.

Sju partier på Stortinget sikret torsdag en ny pensjonsavtale. Rødt var et av partiene som ikke ble med på forliket.

– Vi kunne stilt oss bak mye av det som ligger i avtalen. Men en forutsetning for avtalen var å godta forslaget til økt pensjonsalder. Rødt kan ikke gå med på den automatiske økningen av pensjonsalderen, sier Mimir Kristjansson, stortingsrepresentant for Rødt.

I avtalen kommer det fram at aldersgrensene i pensjonssystemet økes. Det blir også innført en «sliterordning» i folketrygden for dem som ikke klarer å stå i arbeid så lenge som pensjonssystemet legger opp til.

Kristjansson sier modellen for en sliterpensjon lå tett opp til Rødts initiativ, og at de selvfølgelig vil støtte innføringen.

– Det var derfor heller ikke et lett valg for oss å bryte forhandlingene.

– Men pensjonsreformen fra 2009 legger opp til at folk som har jobbet hardt og slitt ut kroppen, må stå lenger i jobb for ikke å straffes hardt økonomisk, og Rødt kan ikke være med på å forsterke dette med den økte pensjonsalderen det legges opp til, sier han videre.

Les også: Ny pensjon: Økes med nesten 30.000 kroner


Mer fra Dagsavisen