Innenriks

Solidaritet med Ukraina markert over hele landet

To år etter at den første invasjonskrigen i Europa siden andre verdenskrig brøt ut, ble det lørdag erklært norsk støtte og solidaritet med Ukraina landet rundt.

Lørdag morgen ble det ukrainske flagget heist side om side med det norske på Løvebakken utenfor Stortinget. Det hører med til sjeldenhetene at Stortinget heiser andre flagg enn det norske, men denne gangen – som på samme dag i fjor – fant presidentskapet grunn til å gjøre unntak fra flaggreglementet.

Flaggheisingen har til hensikt å markere støtte til Ukraina, to år etter Russlands fullskalainvasjon i nabolandet.

– Krigen i Ukraina har blitt langvarig. Med økte levekostnader, krig i Midtøsten og andre akutte problemer, kan krigstrettheten melde seg både hos politikere og folk flest i vestlige land. Like fullt er dette en tretthet vi ikke har råd til. Støtten til Ukraina må fortsette, skriver stortingspresident Masud Gharahkhani i et innlegg i VG.

Lørdag formiddag vaiet det ukrainske flagget side om side med det norske på Løvebakken foran Stortinget i et uttrykk for solidaritet og støtte til Ukraina på toårsdagen for den russiske invasjonen.

Krigen har hatt store menneskelige og materielle skadevirkninger for sivilbefolkningen. Noen snarlig slutt på krigen synes ikke å være realistisk.

Landet rundt

I minst 19 byer landet rundt – Fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord – ble det lørdag holdt markeringer til støtte for Ukraina og ukrainerne.

I Oslo arrangerte Den ukrainske forening i Norge, Norsk-ukrainsk venneforening og Ukrainas ambassade støttekonsert, fotoutstilling og demonstrasjon utenfor Stortinget.

Etter ett minutts stillhet for ofrene for krigen holdt utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), stortingsrepresentantene Henrik Asheim (H), Abid Raja (V) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) og byrådslederen i Oslo Eirik Lae Solberg (H) appeller.

– Vi må støtte Ukrainas forsvarskamp inntil Russland forstår at makt ikke gir rett. Deretter må vi støtte Ukraina i å trygge freden, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse på Utenriksdepartementets nettsider.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) under markeringen av toårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina på Eidsvolls plass i Oslo.

Alvorlig trussel

I likhet med budskap statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har kommet med flere ganger, understreker Eide at Ukrainas sikkerhet og forsvar har stor betydning for Norges sikkerhets og forsvar.

– Norge står overfor et mer alvorlig trusselbilde enn på flere tiår. Konsekvensene for vår sikkerhet som følger av utfallet av Russlands krigføring kan knapt overvurderes, skriver utenriksministeren.

– Vi må støtte Ukrainas forsvarskamp inntil Russland forstår at makt ikke gir rett. Deretter må vi støtte Ukraina i å trygge freden. Dette vil ta tid. Kostnadene vil være store, skriver han.

Etter markeringen utenfor Stortinget gikk demonstranter til plassen utenfor Russland ambassade – som enkelte liker å kalle Ukrainas plass – for å holde en kort protestmarkering.

Les også: – Putin trodde krigen skulle bli en «politiaksjon»

Les også: – Den frie verden forsvares nå ved grensen mellom Ukraina og Russland

Les også: Tidligere Nato-sjef ber Vesten skru til mot Putin

Mer fra Dagsavisen