Ifølge Kripos har det ikke blitt beslaglagt mer narkotika i Norge siden 2014, skriver NRK.
Etter cannabis, som står for 40 prosent av beslagene i Norge, er det kokain som er det vanligst brukte stoffet i Europa. Kokainbeslaget i Norge økte med 29 prosent i løpet av fjoråret, ifølge en pressemelding fra Kripos.
– I 2023 ble det beslaglagt 2292 kilo kokain i Norge. Dette er mer kokain enn det ble beslaglagt totalt mellom 2000 og 2022, sier leder for seksjon for narkotikaanalyse ved Kripos, Kari Solvik.
– Grunn til bekymring
De fire rekordbeslagene av kokain ble gjort i Oslo og Vest politidistrikt.
Kriminelle nettverk i Europa smugler i økende grad kokain fra Sør-Amerika til mindre havner i EU og naboland, fordi bakmennene opplever at havnesikkerheten er lavere der, tror EUs narkotikaovervåkingssenter. Det er bekymringsverdig for Norge, mener Kripos.
– At vi finner så store kvanta av kokain gir grunn til bekymring fordi det kan bety at vi endrer status fra å være et mottakerland til å bli et transittland for narkotika, sier leder Guro Skjerve i etterretningsseksjonen.
14 beslag av nitazener
I tillegg til store mengder kokain og cannabis, ble syntetiske opioider i gruppen nitazener beslaglagt i Norge for første gang i fjor. 14 slike beslag fant sted i 2023.
Stoffene i nitazener er 10 til 1000 ganger mer potente enn morfin. De siste to årene er flere overdoser og overdosedødsfall knyttet til stoffgruppen, som anses å være svært farlig.
[ Ni ting du lurer på om kokain ]
[ – Folk vil ikke akseptere at utenlandske eiere skal tjene seg rike på norske ressurser ]