Innenriks

Rekrutt Alexandra fyller 20 år – slik blir bursdagen i militærleiren

Prinsesse Ingrid Alexandra fyller 20 år søndag. Hun måtte trolig starte dagen tidlig – og med bursdags-armhevinger.

– Vi pleier å markere bursdager med at vi alle sammen synger bursdagssang, og så må den som har bursdag ta pushups til bursdagssangen, sier soldat Frida Berge-Urgård i Skjold leir i Troms til NTB.

Hun tror prinsessen, som kom til leiren i forrige uke, kan vente seg samme bursdagsfeiring.

– Det vil jeg regne med, sier hun.

20-åring

Prinsesse Ingrid Alexandra ble født på Rikshospitalet i Oslo 21. januar 2004. Hun var ferdig på videregående i fjor sommer, og jobbet deretter som skoleassistent og miljøarbeider på Uranienborg skole.

Natt til torsdag forrige uke ankom hun ingeniørbataljonen hvor hun skal ha førstegangstjeneste.

Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med noen av de andre rekruttene på samme lag, inne på Skjold leir denne uken.

NTB og NRK var onsdag inne i leiren, hvor prinsessen stilte opp på bilder, og det var mulig å snakke med noen av de andre på leiren.

– Man blir en god gjeng

Prinsessens opphold i militæret starter med rekruttskole, hvor hun skal få grunnleggende militær opplæring.

– De skal gjennom mye. Det blir lange dager, og det er opp klokka seks, sier Berge-Urgård.

Hun har vært i førstegangstjeneste i Skjold leir siden i fjor sommer, så hun kjenner hverdagslivet i leiren godt.

Forsvaret har gjort det klart at prinsessen ikke får noen spesialbehandling og har samme opplegg som alle andre. Det betyr seksmannsrom og tidlige morgener.

– Man blir en veldig god gjeng av å være på rom med folk og være seks mann tett på hverandre hele tiden, sier Berge-Urgård.

Er inne i slitsomme uker

Siden kongefamilien ikke har etternavn, tiltales prinsessen nå som «rekrutt Alexandra» i militærleiren.

Første halvannen uke på rekruttskolen har blant annet gått med på opplæring om våpen. Neste uke er det klart for skytetrening.

Kompanisjef Hågen Vangsnes i rekruttkompaniet bekrefter tradisjonen med bursdags-armhevinger på leiren, men sier det varierer litt hvordan bursdagene feires.

– Ofte er det noe som heter bursdags-pushups, som troppen bestemmer litt selv, hvor man tar pushups samtidig som man synger bursdagssangen for den som har bursdag, sier han.

Han forteller at de første ukene i rekrutten ofte er veldig slitsomme, og at det er mye nytt å sette seg inn i.

– Det er mye arbeid nå i starten. Da er det å stå opp klokka 6, vaske rom, spise frokost, og så begynner utdanningen allerede på morgenen. Så er det hektisk program med utdanning, sier han.

Prinsessen sammen med resten av rekruttlaget hun er del av.

De første to ukene har rekruttene fått opplæring i våpenhåndtering og militær kutyme, såkalt sluttet orden. Neste uke venter skytetrening.

Kongelige feiringer

Uansett hvordan prinsessens bursdagsfeiring i militæret blir, så er nok kontrastene store til de vanlige bursdagene med kongefamilien. Prinsessens far, kronprins Haakon, har tidligere sagt til dette til NTB om bursdagstradisjonene i kronprinsfamilien:

– Det er vel ganske likt de fleste andre, vil jeg tro. Vi pleier å vekke den som har bursdag. Da har vi gjerne laget litt skiver og frokost, og vi pleier å bake en brownie og putte noen lys på. Vi synger bursdagssangen og har med noen gaver. Og så har vi gjerne en bursdagsfest på kvelden med litt flere fra familien og venner.

Det er altså den private feiringen. De offisielle kongelige markeringene kan være mer overdådige.

Da prinsessen fylte 18 år, ble det markert med både gallamiddag på slottet og en storstilt festmiddag arrangert av regjeringen. I tillegg besøkte prinsessen statsmaktene i forbindelse med bursdagen: Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor.

Mer fra Dagsavisen