Innenriks

Aksjonsgruppe demonstrerer utenfor NRK i forbindelse med MGP-delfinalen

Under den første norske delfinalen i MGP i kveld demonstrerer Aksjonsgruppa for Palestina utenfor publikumsinngangen på Marienlyst.

– Vårt krav er at Norge og NRK jobber for utestengelse av Israel fra Eurovision 2024. Under markeringen vil vi vise hvor massivt 116 døde journalister er, og minne NRK på sitt ansvar som allmennkringkaster, for å stå i solidaritet med pressefrihet og journalisters særskilte rett på vern under krig, skriver aksjonsgruppa i en pressemelding.

Klokken 18.10 la flere av demonstrantene seg ned utenfor publikumsinngangen, kledd i blå pressevester med blod på. Også politiet er på plass utenfor NRK.

– Å la Israel delta i en europeisk sangkonkurranse som fremmer glede og samhold, samtidig som de har drept 116 av NRK sine palestinske journalistkollegaer på 96 dager er uakseptabelt, skriver aksjonsgruppa.

Under selve MGP-delfinalen forsøkte en demonstrant å avbryte sendingen for å komme med sitt budskap. «Boikott Israel» sto det på T-skjorten til demonstranten.

Mot slutten av den første delfinalen i Melodi Grand Prix lørdag forsøkte en demonstrant å avbryte det direktesendte TV-programmet. Foto: Skjermdump NRK / NTB

Hendelsen fant sted idet programleder Fredrik Solvang skulle intervjue Christine Dancke og Oscar Westerlin.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK skriver i en tekstmelding til NTB at de har forståelse for at situasjonen i Gaza opprører mange og vekker sterke reaksjoner.

– Hvis noen ønsker å demonstrere utenfor NRK så er det bare en del av vår ytringsfrihet, skriver Halvorsen.

Overfor TV 2 sier Halvorsen at NRK har tatt sine forholdsregler foran kveldens sending, men han går ikke inn på hva dette er.

5. desember i fjor kunngjorde EBU at Israel er blant deltakerlandene i Eurovision 2024.

Både presse og politiet følger demonstrasjonen. Foto: Annika Byrde / NTB
Demonstrantene ønsker at NRK skal jobbe for å utestenge Israel fra Eurovision. Foto: Annika Byrde / NTB

Mer fra Dagsavisen