Innenriks

Kraftig nordlys i vente over hele landet

I tiden fremover er det ventet å se mer nordlys, og i kveld er det ventet nordlys over hele landet.

– Det er som oftest best forhold i de nordligste deler av landet. Der ser man oftest det kraftigste utbruddene og man ser oftere nordlyset rett over hodet. Men når det er kraftige geomagnetiske stormer slik som er varslet nå, vil man også kunne se flott nordlys også helt ned i Sør-Norge, sier fagsjef Pål Brekke ved Norsk romsenter til VG.

Det et meldt en KP-indeks 6. Skalaen brukes til å måle geomagnetisk aktivitet, som er viktig for å forutsi nordlys.

Dersom varselet slår til, vil man med klar himmel kunne se nordlys i hele landet i kveld.

Den siste tiden har «kannibalstorm» og «koronahull» forårsaket nordlys på himmelen.

– Det er to ting på solen som lager nordlys, og det er solstormer og «koronahull». Antall og styrken på solstormer går i 11-årssykluser og vi er nå på vei mot et nytt solmaksimum, som vil nå høydepunktet tidlig i 2025, sier Brekke.
(©NTB)

Mer fra Dagsavisen