Innenriks

Disse vant Brageprisen

Disse ble tildelt Bragepriser for 2023 under prisseremonien på Vulkan arena i Oslo torsdag 23. november.

Sakprosa: «Maskiner som tenker» av Inga Strümke, Kagge forlag

– Lettfattelig, med glimt i øyet, gir partikkelfysikeren og KI-forskeren Inga Strümke et solid historisk overblikk og grundig innsikt i kunstig intelligens i «Maskiner som tenker», skriver juryen i sin begrunnelse, og konkluderer med at boka gir et uunnværlig innblikk i hvordan vi kan ta kontroll over vår egen fremtid.

Boka har toppet Bokhandlerforeningens bestselgerliste i 16 uker og har nådd et opplag på mer enn 40.000.

Inga Strümke får Brageprisen i kategorien sakprosa for «Maskiner som tenker» under utdelingen av Brageprisen 2023 på Vulkan Arena i Oslo. Prisen ble mottatt av hennes redaktør, Joakim Botten. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Sakprosa for barn og unge: «Ordenes hårreisende hemmeligheter» av Ragnhild Holmås / Henriette T. Osnes, Aschehoug

I sakprosakategorien for barn og unge, vant «Ordenes hårreisende hemmeligheter», som presenterer ulike ords opprinnelse og betydning. Ordene er de plassert under interesseeggende og morsomme kapitteloverskrifter, som «Fårete bøker», «Buksene Bruse» og «Tissen, rumpa og det som kommer ut derfra».

– Verbalteksten til Ragnhild Holmås riktig bobler av formidlingsglede, og det er lagt mye energi i å dra leseren med fra det ene oppslaget til det neste. Henriette Osnes følger opp den viltre leken visuelt, roser juryen.

Ragnhild Holmås og Henriette T. Osnes får Brageprisen i kategorien sakprosa for barn og unge, for «Ordenes hårreisande hemmeligheter» under utdelingen av Brageprisen 2023 på Vulkan Arena i Oslo. Foto: Frederik Ringnes / NTB/NPK

Barne- og ungdomsbøker: «Oskar og eg» av Maria Parr, Samlaget

I kategorien for barne- og ungdomsbøker var det Maria Parr som vant for skildringen av livet som storesøster. Det kan nemlig være en lykke i livet å ha yngre søsken, men å være eldst kan også være vanskelig.

– Maria Parr har en egen følelse og et eget språk for å skildre opplevelsen av å være barn. Hun gjemmer ikke bort raske replikker eller gleden av å være ny i livet. Her er høy temperatur og såre vendinger tett slynget sammen. Språk friskt som sjøsprut, rasende som tordenvær og mykt som sommervind kommer om hverandre. Slik speiler språket livet, og slik speiler storesøster Ida seg i lillebror Oskar sin verdensforståelse, som er ny, hver dag, skriver juryen i sin begrunnelse og kaller boka stor fortellerkunst.

Maria Parr t.v. får Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker for «Oskar og eg» under utdelingen av Brageprisen 2023 på Vulkan Arena i Oslo. T.h. står Åshild Irgens som har illustrert boka. Foto: Frederik Ringnes / NTB/NPK

Skjønnlitteratur: «Den dagen Nils Vik døde» av Frode Grytten, Forlaget Oktober

Med romanen «Den dagen Nils Vik døde» vant Frode Grytten årets Bragepris for beste skjønnlitteratur.

– Faktiske hendelser denne dagen blandes med sterke og såre minner fra et langt liv i nær tilknytning til befolkningen og naturen i det tette kystsamfunnet, skriver juryen, som sier romanen er vakker, varm og rørende om det nære og enkle som livet består av. Men samtidig byr den på store skildringer om vennskap, kjærlighet og død.

– Grytten har skrevet en hyllest til enkle folk og deres bidrag til andres liv i små samfunn som langsomt forsvinner. Boken er skrevet med et vakkert, flytende språk og byr på rike og komplekse portretter. Grytten er ikke redd å skrive om store temaer på en upretensiøs og nær måte, skriver juryen i sin begrunnelse.

Brageprisen for skjønnlitteratur tildeles en skjønnlitterær bok for voksne som utmerker seg ved høy litterær kvalitet.

«Den dagen Nils Vik døde» er utgitt på Forlaget Oktober. Grytten hentet inspirasjon fra sin egen morfar, en ferjemann av få ord, da han forfattet historien om Nils Vik.

Grytten har også tidligere fått Brageprisen i skjønnlitteratur. Da var det for gjennombruddsromanen «Bikubesong», i 1999, som han også ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for.

Frode Grytten får Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur for «Den dagen Nils Vik døde» under utdelingen av Brageprisen 2023 på Vulkan Arena i Oslo. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Hederspris: Ingvar Ambjørnsen

Hedersprisen var den siste av årets bragepriser som ble kunngjort fra scenen.

– Vi skal til et vidløftig forfatterskap som har utfordret lesere i alle aldre med tankevekkende og underholdende litteratur. En forfatter som gjennom sin virkelighetsnære prosa har gitt oss en rekke fascinerende litterære portretter av mennesker rundt oss, som sjelden får muligheten til å komme til orde, sa juryen før det ble kunngjort at Ingvar Ambjørnsen (67) fikk Brages hederspris 2023.

Flere blant publikum kan allerede ha gjettet hvem mottakeren var, da juryen påpekte noen utvalgte merkelapper man ikke kommer utenom, når forfatterens litterære produksjon skal beskrives: «solidaritet», «sårbarhet», «motkultur», «ensomhet», «systemkritikk» og «fordomsfrihet».

Ingvar Ambjørnsen har mottatt omtrent det som er å vinne av norske litteraturpriser – inkludert Brageprisen i 1995. Han beskrives som en av våre aller mest markante forfattere, som gjennom 50 år har bidratt til leselyst og leseglede i hele befolkningen.

Ingvar Ambjørnsen tildeles Hedersprisen under utdeling av Brageprisen. Prisen mottas av Ambjørnsens kone, Gabriele Haefs under utdelingen av Brageprisen 2023 på Vulkan Arena i Oslo. Foto: Frederik Ringnes / NTB

---

Brageprisen 2023

* Arrangementet ble ledet av Sofie Frøysaa, med prolog av Yohan Shanmugaratnam, med kulturminister Lubna Jaffery (Ap) som taler og prisutdeler.

* Skjønnlitteratur «Den dagen Nils Vik døde» av Frode Grytten, Forlaget Oktober

* Barne- og ungdomsbøker: «Oskar og eg» av Maria Parr, Samlaget

* Sakprosa: «Maskiner som tenker» av Inga Strümke, Kagge forlag

* Sakprosa for barn og unge: «Ordenes hårreisende hemmeligheter» av Ragnhild Holmås / Henriette T. Osnes, Aschehoug

* Hedersprisen: Ingvar Ambjørnsen

* Brageprisen ble delt ut første gang i 1992, med formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur.

* Den er en av Norges viktigste litterære priser, og deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen.

---

Mer fra Dagsavisen