Innenriks

Aktivister fra Palestinakomiteen aksjonerte mot Norges Bank

Torsdag morgen blokkerte aktivister fra Palestinakomiteen inngangen til Norges Bank som en protest mot Oljefondets investeringer.

De over 50 aktivistene hindret ansatte i å komme på jobb. Beskjeden var klar:

– Stengte dører for krigsprofitører.

Da Dagsavisen var utenfor Norges Bank torsdag morgen ble det taktfast ropt:

«Tangen hør, barn i Gaza dør»

Bakgrunnen for aksjonen er forvaltningen av Oljefondet, som ledes av Nicolai Tangen. Palestinakomiteen mener fondet har investert i våpenindustri som tjener penger på eller bidrar til krigsforbrytelser i Gaza.

– Renner inn penger i Oljefondet

– Oljefondet bør de-investere fra disse selskapene og slutte opp om våpenembargo av Israel, sier Kjell Stephansen, talsperson for Palestinakomiteen, til Dagsavisen.

– Oljefondet er tungt inne i amerikansk våpenindustri, og for hver dag krigen varer, så renner det penger inn i Oljefondet. Det må vi få slutt på, sier han.

Talsperson Kjell Stephansen i Palestinakomiteen.

Foto: Kenneth Stensrud

Komiteen har utført en kartlegging som viser at Oljefondet har investert over 37,8 milliarder kroner i selskaper som de mener profitterer på Gaza-konflikten.

Ett eksempel som de trekker fram er Oljefondets investering på 15,2 milliarder kroner i det amerikanske våpenselskapet RTX (tidligere kjent som Raytheon), som har solgt missiler, bomber, jagerflydeler og våpensystemer til det israelske militæret.

Aksjonistene la blant annet ut dukker som skulle representere døde barn i Gaza.

– Det nytter ikke å snakke pent til folk

– Vi har sendt et brev til Etikkrådet, med en liste over selskaper som er tilknyttet amerikansk eller israelsk våpenindustri. Så håper vi at finansministeren, eller finanskomiteen på Stortinget, tar tak i dette, sier han.

Stephansen ønsket også å overrekke brevet i fysisk form, men ingen fra Norges Bank ville møte ham under torsdagens aksjon, forteller han.

– Er det å stenge inngangen til Norges Bank rett måte å aksjonere på?

– Vi må rope med store bokstaver. Det nytter ikke å snakke pent til folk, sier Stephansen.

Politiet ble varslet rett i forkant av aksjonen og ankom stedet like etter at hovedinngangen til Norges Bank ble blokkert. De opplyste til Dagsavisen at de ikke kom til å fjerne demonstrantene, noe som heller ikke ble gjort. Bankansatte klarte å komme seg inn i bygningen ved å gå inn via Finanstilsynet lenger ned i gata.

Klokken 10.00 forlot aksjonistene stedet, etterfulgt av politiet. Ingen personer ble anholdt eller pågrepet under aksjonen, som gikk fredelig for seg.

Politiet var raskt på stedet, men lot aksjonistene sitte foran bankens hovedinngang.

Støtter endring av Oljefondets investeringer

SV sier i en uttalelse at de stiller seg bak Palestinakomiteens budskap under aksjonen. Partiet har programfestet at Oljefondets investeringer ikke skal bidra til okkupasjon eller andre brudd på folkeretten. De vil også trekke Oljefondet ut av all våpenindustri, inkludert selskaper som kun produserer komponenter til våpensystemer.

– Det er helt uakseptabelt å investere i selskaper som bidrar til brudd på humanitærretten. I Gaza har flere barn blitt drept på en måned enn i alle kriger og konflikter i hele verden til sammen i fjor. Det bør være en vekker for Etikkrådet og Norges Bank, sier Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talsperson i SV.

– Norge må bruke alle midler vi har til å stoppe denne bestialske krigen. Oljefondet er verdens største statlige fond. Et uttrekk vil bli lagt merke til og utgjøre et kraftig press mot israelske myndigheter, legger hun til.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen