Innenriks

Rødt: – Vi foreslår å kutte skattene for 80 prosent av nordmenn

Rødt ønsker å øke skattene med 26,8 milliarder kroner i sitt alternative budsjett. I forslaget skal åtte av ti nordmenn betale mindre skatt.

I Rødts forslag vil de med under 800.000 kroner i inntekt få en total skattelette på 12 milliarder kroner, mens de rikeste må belage seg på en samlet skatteøkning på 30 milliarder, skriver Klassekampen.

– Vi foreslår å kutte skattene for 80 prosent av nordmenn med til sammen 12 milliarder. Det er sånn sett tydelig, mener jeg, at folk skal sitte igjen med mer av pengene de får i lønn, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

Med mer utbytteskatt og mer formuesskatt blir den samlede skatteøkningen på 26,8 milliarder kroner.

Martinussen sier de ønsker å lansere en forskjellskrisepakke, som øker inntektene, kutter i regningsbunken og som tar tilbake kontrollen over prisene.

– Vi har lett med lys og lykter etter regninger som staten bestemmer over og hvordan vi kan kutte i dem. Å kutte moms for eksempel. Vi bruker også over tre milliarder på å starte en tannhelsereform, sier Martinussen.

Rødts forslag er uaktuelt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Dette er ikke medisinen på de utfordringene vi står overfor. I Norge er ledigheten nå på et svært lavt nivå og investeringene i norske bedrifter er høye, sier Vedum til NTB.

Han mener det riktige fremover nå, er at skattene for vanlige folk og bedrifter går ned, noe regjeringen foreslår i sitt budsjett.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: