Sunnhetsmerkingen Nutri-Score er blitt testet på norske matvarer. FHI opplyser at merkeordningen kan fungere i Norge, men at det er noen svakheter.
Merkeordningen rangerer matprodukter fra en mørkegrønn A på de sunneste varene til en mørkerød E på varer vi helst bør få i oss mindre av. Den er blitt testet på 1782 vanlige matvarer i Norge.
- Disse resultatene er positive, men vi ser et forbedringspotensial på hvordan scoren rangerer matvarer innenfor enkelte matvarekategorier, sier kostholdsforsker Marianne Hope Abel i Folkehelseinstituttet (FHI).
Blant svakhetene som trekkes fram, er at produkter som hvit ris og pasta får toppscore og regnes som like sunne som sunnere alternativer. I tillegg sliter ordningen med å skille mellom ost, rømme og fløte med forskjellig fettinnhold.
– For at merkeordningen skal kunne fungere bedre i en norsk setting bør algoritmene bak scoren justeres. Det er vi nå i gang med å utforske, sier Abel.
Ordningen er utviklet i Frankrike. EU jobber med å få på plass en felles ordning og vurderer blant annet Nutri-Score. Norge må følge EU, opplyser FHI.
Scoren beregnes ut fra innholdet av energi, salt, sukker, mettet fett, protein, fiber og frukt/grønt i matvaren.
[ Sigrid Bonde Tusvik: Forbanna engler med tørre hender ]