Innenriks

Kripos bistår etter politiskyting i Askim – mann alvorlig skadd

Spesialenheten for politisaker og Kripos jobber med å etterforske politiskytingen på et jorde ved Askim. En mann i 20-årene ble truffet og alvorlig skadd.

– Spesialenheten har plikt til å etterforske saker hvor noen blir alvorlig skadd som følge av politiets tjenesteutøvelse og har startet etterforskning. Formålet er å få belyst hendelsesforløpet og nærmere omstendigheter da skudd ble avfyrt, heter det i en pressemelding fra enheten onsdag ettermiddag.

Politiets innsatsleder Marius Mathisen sa til mediene i 17-tiden at de involverte politifolkene ikke er tatt ut av tjeneste. Han ønsket ellers ikke å kommentere eller utdype hendelsesforløpet, ettersom Spesialenheten har overtatt saken.

Like før klokka 13 onsdag kom en ukjent mann til en bolig i Mysen hvor han tvang til seg en bil ved hjelp av våpen, opplyste politiet tidligere på dagen til NTB. Det er ikke sagt noe om hva slags våpen det dreier seg om, men personen som ble frastjålet bilen, ble ikke skadd.

Alvorlig skadd

– Mannen forsvant fra stedet, og litt senere kom vi over bilen på fylkesvei 128 i området Føsk, øst for Askim. Vi møtte bilen der, og da vi snudde, valgte føreren å kjøre ut på et jorde, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB.

Mysen og Askim ligger begge i Indre Østfold kommune, drøyt ti kilometer fra hverandre.

Sent onsdag ettermiddag opplyste politiet at mannen er siktet for grovt ran. Han er alvorlig skadd og ligger på Ullevål sykehus i Oslo. Han var ifølge Marstad bevisst da han ble fløyet av gårde. Mannen i 20-årene vil få oppnevnt forsvarer.

– Trusselsituasjon

– Det oppsto en trusselsituasjon som gjorde at politiet løsnet varselskudd, og deretter et rettet skudd fordi varselskuddet ikke hadde tilsiktet virkning, sier Marstad.

Han vil ikke kommentere om mannen rettet et våpen mot politiet, eller hvor mange politifolk som var på stedet. Han sier det ikke er kommet noen melding om at politifolk ble skadd i hendelsen og viser ellers til Spesialenhetens etterforskning.

Avhør onsdag kveld

Spesialenheten ble raskt varslet om saken og utkalt til Askim.

– Vi har sperret av området. Det er de som skal gjøre de kriminaltekniske undersøkelsene på stedet, sier operasjonslederen.

Han viser til dem når det gjelder eventuelle funn av våpen, type bil, skader på bil og så videre.

Kripos er altså bedt om å bistå Spesialenheten med kriminaltekniske undersøkelser på åstedet. Etterforskere fra Spesialenheten skal avhøre politifolk som var involvert i hendelsen i løpet av ettermiddagen og kvelden.

– Idet vi er helt i oppstartsfasen av etterforskningen, er det begrenset hva vi kan gi av informasjon om hendelsen og den videre etterforskningen på nåværende tidspunkt, heter det videre i pressemeldingen.

Mer fra Dagsavisen