Innenriks

Nå er det forbudt med dørsalg i helger og på kvelden

Fra 1. oktober ble det innført forbud mot dørsalg på kvelden, i helger og på helligdager. Forbrukere kan nå også reservere seg helt mot denne type salg.

– Dørsalg stresser og dytter oss til å ta valg vi vanligvis ikke ville gjort. Vi håper mange nå benytter seg av muligheten til å takke nei, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet i en pressemelding.

I mai vedtok Stortinget at et forbud mot dørsalg på kvelden, i helger og på helligdager skulle innføres fra 1. oktober. Forbudet gjelder fra klokken 21 om kvelden til klokken 9 om morgenen.

Forbrukere kan også reservere seg helt mot denne type salg.

– Erfaringsmessig vet vi at det ofte er de dyreste tjenestene som selges på denne måten. Dette ser vi ikke minst i strømmarkedet, hvor forbrukere blir lurt til å inngå avtaler de ellers ikke ville takket ja til, sier Iversen.

Det nye regelverket understreker at selgere i starten av samtalen skal gi klar og tydelig informasjon om at de er der for å selge noe og hvem de representerer. Det skal også informeres om retten til å motsette seg dørsalg og retten til å reservere seg direkte hos den næringsdrivende.

– Vi håper næringslivet tar signalene om at det er de færreste som ønsker selgere på døra, og heller konsentrere seg om salgskanaler der forbrukere får god informasjon, og ikke minst god tid til å vurdere tilbudet, sier Iversen.

Innsamlingsaksjoner fra frivillige organisasjoner omfattes ikke av forbudet, med mindre de driver med salg og anses som næringsdrivende.

Nyeste fra Dagsavisen.no: