Innenriks

Aksjonister fjernet fra departementene: Har satt opp lavvo ved Slottet

Fosen-aksjonistene ble fredag fjernet av politiet fra flere departementer i Oslo sentrum. Deretter flyttet aksjonenistene seg til Slottet, hvor de krever å få møte Kongen.

– Vi har ingen andre steder å gå. Vi håper derfor ydmykt at Hans Majestet Kong Harald vil møte med oss og lytte.

Det sier Elle Nystad, leder i NSR-Nourat i en pressemelding, gjengitt av NTB fredag ettermiddag.

Da hadde Fosen-demonstrasjonene beveget seg gjennom Oslo. Først fra basen foran Stortinget. Deretter til departementer, og så altså til Slottet.

Etter klokka ti fredag begynte politiet å fjerne demonstranter som har blokkert inngangene til departementer på forskjellige steder i Oslo sentrum. Totalt skal 11 departementer ha fått demonstranter foran dørene sine i morgentimene fredag.

Dagsavisen var til stede når demonstrantene ble fjernet fra kulturdepartementet i Grubbegata i Oslo litt over halv elleve. Til lyden av slagord og seinere joik i megafon, bar politiet vekk et titalls demonstranter utenfor døra til kulturminister Lubna Jafferys kontor.

Deretter flyttet aksjonene seg altså til Slottet. Ifølge NTB satte de opp lavvo der, og flere hundre demonstranter samlet seg.

Aksjonistene blir fjernet.

– Vi skal stenge staten igjen, sa Ella Marie Hætta Isaksen til Dagsavisen på vei til aksjonsplassen fredag morgen.

Hun var da sammen med en mindre gruppe aksjonister som satte seg ned foran inngangen til Olje- og energidepartementet i Akersgata. De var utstyrt med kjettinger for å lenke seg sammen.

– Vi er her fordi det er et pågående menneskerettighetsbrudd i rettsstaten Norge. Olje- og Energiminister Terje Aasland har dette på sin kontorpult, og har ikke greid å gjøre noe med det, sier Hætta Isaksen til Dagsavisen.

– De har lovt oss at det ikke skal gå 1000 dager med menneskerettighetsbrudd, da har de vel omtrent 270 dager på å gjøre noe med saken. Vi er her for å minne på hastverket, sier hun.

Flere departementer stengt

Senere ble det klart at flere departementer er mål for fredagens aksjon mot staten. Også utenfor Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet og Kulturdepartementet blokkerer aksjonister inngangene.

– Vi har etablert blokkade utenfor hovedinngangen til Olje- og Energidepartementet og prøver å stenge så mange dører som mulig til departementene rundt her i regjeringskvartalet, sa Hætta Isaksen når blokkaden var etablert.

Allerede i god tid før aksjonistene dukket opp foran dørene til departementet var dørene stengt, med vakter utenfor.

– Terje Aasland bruker enhver anledning til å prate seg unna dette menneskerettighetsbruddet og få det til å framstå som at han virkelig har dedikert sitt liv for at reindriftssamene på Fosen skal ha en verdig framtid, noe vi vet at ikke er tilfelle, sier Hætta Isaksen.

– Jeg har stengt ørene for hans tåkeprat, men vi ser at departementet frykter denne aksjonen. Det største gjennombruddet i denne saken kom som en konsekvens av våre aksjoner i vinter, sier hun.

Sitter foran døra
Vedum og demonstranter

Har kontaktet politiet

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), bekrefter overfor Dagsavisen rundt klokka ti fredag at de har kontaktet Oslo-politiet.

– Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon anmodet i dag Oslo Politidistrikt om å fjerne demonstranter som påvirker sikkerheten og driften av departementene i Oslo sentrum, skriver presseansvarlig Liv Nodeland hos DSS i en epost til Dagsavisen.

– Vi må sørge for at ansatte i departementene kan gjøre jobben sin og at nødutganger kan benyttes ved behov for rømning, skriver hun.

Torsdag var Statkraft på Lilleaker aktivistenes mål.

Aksjonene kommer i anledning av at det nå er to år siden Høyesterett avsa sin dom om at vindturbinene på Fosen er satt opp i strid med reindriftssamenes menneskerettigheter.

Fosenaksjonen, fredag 13. oktober


Fosenaksjonen, fredag 13. oktober

Mer fra Dagsavisen