Innenriks

I lenker på Lysaker: – Vi skal blokkere hele Statkraft

Fosen-aksjonistene er på plass ved Statkrafts hovedkontor på Lysaker. Krever at vindkraftpengene skal gå til å restaurere Fosen.

Fosen-aksjonene fortsetter for fullt på dag to. På morgenen torsdag samlet aktivister med og uten kofte seg i teltleiren på Eidsvolls plass. Der informerte Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, at dagens mål er Statskrafts lokaler på Lysaker.

– Vi skal blokkere hele Statkraft, sa Gina Gylver til Dagsavisen torsdag morgen.

Aksjonistene sitter nå flere steder rundt Statkraft-kontorene, og de ansatte har fått beskjed om å ta hjemmekontor torsdag.

Foran Statkraft-logo

– Hvor mange er dere?

– Vi er en god gjeng allerede nå, og flere reiser ut i løpet av dagen. Vi regner med å blokkere alt av synlige innganger i hvert fall, sa Gylver torsdag morgen.

Statkraft er hovedeier av Fosen Vind, som opererer 80 av de 151 vindturbinene på Fosenhalvøya.

Hjemmekontor

Natur og Ungdom krever nå at pengene fra vindkrafta skal gå til å restaurere Fosen.

– Alle pengene vindkraftselskapene tjener på dette menneskerettighetsbruddet skal over på et fond og øremerkes restaurering av disse landområdene på Fosen, sier Ella Marie Hætta Isaksen til Dagsavisen.

Hætta Isaksen mener det er uetisk å drive vindkraftselskap på det hun kaller ugyldig ekspropriasjon.

– De har etter loven ikke lov til å oppholde seg på fjellene Roan og Storheia, men likevel er dem der med sine gigantiske vindkraftanlegg og håver inn penger. Da mener vi det eneste riktige å gjøre er å sørge for å trekke seg ut av landområdene. De pengene finnes, og de finnes hos vindkraftselskapene, sier hun.

Aksjonistene begynte onsdag markeringen av at det nå er to år siden Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med menneskerettighetene. Det ble satt opp lavvoer på Karl Johan og aksjonister satte seg ned i vandrehallen i Stortinget og joiket. De nektet å forlate Stortinget og onsdag kveld ble de båret ut av politiet.

Til TV 2 sier Gina Gylver at den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg slutter seg til demonstrasjonene torsdag.

Statkraft ser an utviklingen

Geir Fuglseth, kommunikasjonsansvarlig i Statkraft og Fosen Vind, sier til NTB at de vil se an utviklingen før de tar en avgjørelse om de vil be politiet gripe inn.

– Å be politiet om å fjerne aksjonistene vil ikke være det første vi gjør, sier Fuglseth til NTB.

Han sier at Statkraft er opptatt av å finne en løsning på Fosen.

– Vi beklager at denne saken har tatt så lang tid og belastningen dette har medført for de berørte samene. Vi ønsker å komme til en løsning, og har tro på at meklingen som er i gang skal få på plass tiltak som skal ivareta de berørte samenes rettigheter, ser Fuglseth.

NTB melder også at Greta Thunberg har ankommet Oslo for å delta i aksjonene mot Statkraft.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen