Innenriks

Venstres Grunde Almeland: – Må vise full åpenhet

Saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteen Grunde Almeland (V) sier at Erna Solbergs redegjørelse vil danne grunnlag for høringene til komiteen.

– Venstre har vært tydelige på at de involverte i habilitetssakene må vise full åpenhet. Solberg sin sak er svært alvorlig og det vil kreve litt tid å gå gjennom alt vi har fått tilsendt i dag.

Det sier saksordfører og Venstres medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen Grunde Almeland til NTB, etter at Høyre-leder tirsdag kveld sendte sin redegjørelse om habilitets- og aksjesaken knyttet til sin mann Sindre Finnes.

– For meg og Venstre er det viktig at kontrollkomiteen får alle relevante fakta i de fem konkrete habilitetssakene vi har på vårt bord. Vi må sikre oss at regjeringen og norske politikere håndterer habilitetsverket helt presist i framtiden, fortsetter Almeland.

Samles neste uke

Han forteller at redegjørelsen vil danne et viktig grunnlag for de høringene komiteen skal ha.

– Jeg merker meg imidlertid at Erna Solberg oppgir flere nye tilfeller der hun trolig var inhabil som statsminister. Neste uke skal komiteen finne ut hvordan vi følger opp denne saken videre, og hvilke eventuelle oppfølgingsspørsmål til Solberg, basert på den redegjørelsen vi nå har fått, sier Almeland.

– Skal sette seg grundig inn

Arbeiderpartiets Frode Jacobsen påpeker at Solbergs redegjørelse viser at omfanget av saker der hun var inhabil trolig er betydelig.

– Solberg lister opp en rekke saksområder der ektemannens aksjehandler gjorde henne inhabil, og at hun burde spurt og gravd mer. Det er jeg enig i. Vi skal nå sette oss grundig inn i redegjørelsen og se om vi skal komme med flere spørsmål, sier Jacobsen.

Rødts Seher Aydar sier til NRK at Solberg innrømmer at hun burde understrekt og vurdert habiliteten sin.

– Da kan hun ikke lene seg på «uvitende inhabil»-forsvaret, sier Aydar.

Nyeste fra Dagsavisen.no: