Innenriks

Ny mann pågrepet for drapet på Jonas Henriksen – utelukker ikke flere pågripelser

Politiet har pågrepet en 30 år gammel mann for drapet på Jonas Henriksen. Fra før er en 28-åring pågrepet. Politiet vil ikke utelukke at flere kan bli pågrepet.

– Den pågrepne er en 30 år gammel mann. Han er norsk statsborger og er kjent for politiet fra før. Han er pågrepet for drap eller medvirkning til drap på Jonas Henriksen, sa politiinspektør Odd Skei Kostveit i Sørøst politidistrikt på en pressekonferanse i Hønefoss onsdag.

Han utelukker ikke at flere kan bli pågrepet i saken.

Mannen ble pågrepet i boligen sin i Innlandet onsdag morgen. Flere medier, blant annet VG og NRK , skriver at han ble pågrepet i Elverum.

Han var i 12-tiden onsdag på vei til arresten i Drammen, og han har fått oppnevnt advokat Geir Jesinsky som forsvarer.

Uklart om avhør

– Det er ikke avklart om han stiller til avhør i dag. Han blir framstilt for varetektsfengsling i morgen. Der vil politiet be om fire ukers varetekt med de restriksjoner loven gir oss hjemmel til, sier Kostveit.

Geir Jesinsky sier i en melding til NTB at han foreløpig ikke har fått snakket med sin klient.

– Jeg har foreløpig verken snakket med min klient eller mottatt dokumentene i saken. Jeg vil ha en samtale med ham i løpet av ettermiddagen på Drammen politistasjon, sier Jesinsky.

Han kan ikke svare på hvordan 30-åringen stiller seg til siktelsen, eller om han vil stille i avhør med politiet.

– Jeg må få snakket med ham først og høre hva han samtykker til å meddele, sier Jesinsky.

28-åring pågrepet tidligere

Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet død i nærheten av en hytte i Nes i Ådal 17. august. Saken ble først etterforsket som et mistenkelig dødsfall. Saken ble deretter etterforsket som et drap. Mannen som ble funnet død, hadde status som fornærmet i saker som har vært eller er under etterforskning.

Onsdagens pågripelse er den andre i forbindelse med etterforskningen etter at en 28 år gammel mann ble pågrepet på Rena i Innlandet 14. september. Også han er siktet for drap på Jonas Aarseth Henriksen. 28-åringen ble fredag varetektsfengslet i fire uker.

Han samtykket ikke til fengslingen og nekter straffskyld.

Ikke avhørt i saken tidligere

Kostveit sier at pågripelsen av 30-åringen onsdag var en planlagt aksjon.

– Den foregikk udramatisk. Vi hadde støtte fra flere politidistrikter og også de nasjonale bistandsenhetene, sier Kostveit.

Han har ikke vært avhørt i saken tidligere.

– Jeg kan ikke si noe om eventuell relasjon verken mellom de to pågrepne eller eventuell relasjon mellom dem og Jonas, sier Kostveit.

Politiet skal ransake boligen til mannen i 30-årene og andre adresser han har tilknytning til.

---

Drapssaker i Norge i 2023

Hittil i år har norsk politi satt i gang etterforskning av 20 drapssaker med i alt 22 ofre. I to av sakene er to personer blitt drept.

Januar

 • 12. januar: En 87 år gammel mann og en 81 år gammel kvinne blir funnet døde i en bolig i Molde sentrum. Obduksjonsrapporten viste at både mannen og kvinnen døde av skuddskader, og at det var mannen som drepte ektefellen før han tok sitt eget liv.

Februar

 • 9. februar: Tre personer i samme familie, to menn og en kvinne, blir funnet døde i en bolig på Singsaker i Trondheim. En 71 år gammel mann ble siktet for å ha drept de to andre før han tok sitt eget liv. Det ble funnet en hagle på stedet. De to andre døde var Pimpaporn Arnesen (52) og Patrick Arnstad (20). Arnstad var sønnen til 71-åringen og den drepte kvinnen.

April

 • 6. april: En 31 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet sentralt i Lørenskog. En 32 år gammel mann fra Etiopia som var kjæreste med kvinnen, er siktet for drap. Han nekter straffskyld. Obduksjonsrapporten viser at kvinnen døde dagen før hun ble funnet.
 • 9. april: Sigve Bremset (21) blir kjørt ned i Steinkjer sentrum og dør. En 30 år gammel mann er siktet for forsettlig drap, samt drapsforsøk på to andre personer. Han nekter straffskyld.
 • 17. april: Elisabeth Karete Bjørkavåg Ravnå (45) blir funnet død i en leilighet på Byåsen i Trondheim. En 23 år gammel mann er siktet for drap. Han erkjenner ikke straffskyld. Mannen ble innlagt på psykiatrisk sykehus etter drapet.
 • 28. april: En mann i 20-årene blir funnet død ved Løkenåsen skole i Lørenskog. En måned senere blir en 28-åring og en 30-åring pågrepet og varetektsfengslet, siktet for drap eller medvirkning til drap.

Mai

 • 19. mai: En 73 år gammel mann og en 75 år gammel kvinne blir funnet døde i sin bolig Kristiansund. Begge har skuddskader. Politiet i Møre og Romsdal opplyser at den avdøde mannen er siktet for drap på sin kone.
 • 21. mai: Mathias Stormbo Macdonald (25) dør etter å ha blitt funnet blødende i en leilighet på Grünerløkka i Oslo. En 38 år gammel kvinne som var i leiligheten da nødetatene ankom, er siktet for drap.
 • 22. mai: 58 år gamle Leif-Arne Nicolaisen fra Tverlandet i Nordland blir funnet død på en adresse i Stjørdal. En 55 år gammel mann er varetektsfengslet, siktet for drap. Han nekter straffskyld.

Juni

 • 1. juni: Lillian Hansen (63) dør etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand i en leilighet på Teisen i Oslo. En 35 år gammel mann, som var i leiligheten da politiet kom til stedet, er siktet for drap. Han nekter straffskyld.
 • 26. juni: Savnede Marcus Unsal (30) blir funnet død etter en leteaksjon i Tana i Finnmark. Unsal hadde vært savnet i ti dager da han ble funnet. En mann i 20-årene, som var siktet for grov kroppskrenkelse med døden til følge i saken, er siktet for drap eller medvirkning til drap.
 • 29. juni: May Irene Eliassen (73) blir funnet død i en bolig i Bjugn i Ørland kommune i Trøndelag. Fem dager senere blir kvinnens 68 år gamle ektemann pågrepet. Han er mistenkt for å ha forgiftet kona og er siktet for forsettlig drap. Han nekter for å ha drept kona.
 • 30. juni: Helge Kupiec (75) og Odd-Bjørnar Blomstrand (68) blir funnet knivdrept i to ulike leiligheter i en boligblokk på Sandaker i Oslo. På stedet blir en 53 år gammel mann pågrepet og siktet for drap. Den siktede ble i 2000 dømt til 21 års fengsel for å ha drept to pensjonister på Sinsen i Oslo i 1998. Den drepte 75-åringen vitnet i denne drapssaken.

Juli

 • 3. juli: Muhammad Muneeb (27), som kom fra Pakistan til Norge i 2021 for å studere, blir funnet kritisk skadd i en leilighet på Vestli i Oslo. Han var knivstukket gjentatte ganger og dør etter kort tid. En 47 år gammel vestafrikansk mann har erkjent drapet. Den drapssiktede bodde i samme bofellesskap som 27-åringen.
 • 4. juli: Ukrainske Kateryna Kozhoma (31) blir funnet kritisk skadd på Hotel Magic i Solheimsviken i Bergen. Hun blir sendt til sykehus, men dør etter kort tid. En 39 år gammel mann fra Aserbajdsjan er pågrepet i saken, siktet for drap. Han har erkjent å ha knivstukket kvinnen. Avdøde og siktede hadde et barn sammen.
 • 13. juli: Phillip Johansen Smedsrud (29) blir funnet død i en bolig i Lierbyen i Buskerud. En 51 år gammel mann som varslet politiet om dødsfallet, er siktet for forsettlig drap. 51-åringen ble varetektsfengslet i fire uker dagen etter pågripelsen. Han er tidligere dømt en rekke ganger.

August

 • 13. august: Alf Magnar Habbestad (64) blir funnet død på en adresse i Ølensvåg i Vindafjord i Rogaland. Funn på stedet fører til at ektefellen, en kvinne i 40-årene, blir pågrepet og siktet for å ha drept ham. Hun nekter straffskyld.
 • 14. august: En mann i 60-årene som har vært savnet i lengre tid, blir funnet død i en leilighet i Haugesund. En mann i 40-årene som bodde i samme leilighet, er pågrepet, siktet for drap. Han har i avhør erkjent å ha drept mannen i 60-årene.
 • 17. august: Jonas Aarseth Henriksen (30) blir funnet død i nærheten av en hytte i Nes i Ådal. Saken blir først etterforsket som et mistenkelig dødsfall, men etter at politiet mottar den foreløpige obduksjonsrapporten, blir den etterforsket som et drap. Mannen som ble funnet død, hadde status som fornærmet i saker som har vært eller er under etterforskning. En måned etter at Henriksen ble funnet drept, ble en 28 år gammel mann pågrepet på Rena, siktet for drap. 20. september ble ytterligere en mann (30) siktet for drap eller medvirkning til drap.
 • 26. august: En 25 år gammel kvinne blir funnet død i sin bolig i Stjørdal. Kvinnens ektefelle, en 27 år gammel mann, varslet politiet og er siktet for drapet på sin kone. Den siktede og avdøde har flere mindreårige barn sammen. Paret flyttet til Norge for noen år siden.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: