Innenriks

Vaksine mot fugleinfluensa skal testes på nordmenn

Frykten for at mennesker kan bli smittet av fugleinfluensa, gjør at forskerne jobber med vaksine. I september får forsøkspersoner i Oslo de første sprøytestikkene.

Spredningen av fugleinfluensa øker over hele verden. I Norge har fugleinfluensaen spredd seg langs hele norgeskysten, men viruset har særlig rammet Vadsø og Øst-Finnmark. Bare i Vadsø kommune har de samlet inn rundt 10.000 døde krykkjer etter utbruddet.

I Norge er fugler og enkelte pattedyr blitt smittet. Men frykten for at mennesker på sikt kan bli smittet, gjør at vaksiner skal testes, skriver Aftenposten.

I september får forsøkspersoner de første sprøytestikkene med vaksine mot fugleinfluensa. Det skjer ved Universitetet i Oslo.

Forskere i mange land jobber med å utvikle slike vaksiner. Målet er å skape en som kan beskytte mot pandemisk influensa.

– Når den først er ferdig klinisk utprøvd på mennesker, kan vi ha en vaksine klar til bruk mot pandemisk influensa i løpet av et par måneder, sier vaksineforsker og immunolog Gunnveig Grødeland, som leder dette arbeidet.

Nyeste fra Dagsavisen.no: