Innenriks

Kontrollkomiteen: Mange spørsmål til 25. juni-rapporten

Mange spørsmål står fortsatt ubesvart etter rapporten og redegjørelsen om pride-angrepet 25. juni i fjor, mener kontrollkomiteen på Stortinget.

Komiteen jobber nå på spreng med å samle seg om hvilke spørsmål og formuleringer som skal oversendes til regjeringen, etter at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) onsdag i forrige uke redegjorde for Stortinget om den knusende evalueringsrapporten om terrorangrepet 25. juni i fjor.

Forhåpentligvis går et brev av gårde allerede fredag, opplyser komiteens leder Peter Frølich (H) til NTB.

I 25. juni-rapporten, som et eksternt utvalg står bak, får blant annet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) krass kritikk. Utvalget mener å ha funnet fire spor som i teorien kunne ha forhindret terroren.

– Jeg kan ikke si hvilke spørsmål som ligger på bordet, før vi er blitt enige. Men generelt handler det om hva myndighetene gjorde før terrorangrepet, hvordan angrepet ble håndtert, og hva myndighetene gjorde i etterkant, sier han.

Hva som skjedde på et mye omtalt møte i Regjeringens sikkerhetsutvalg (RSU), der politidirektør Benedicte Bjørnland tilsynelatende snudde helt om og besluttet å avlyse en planlagt solidaritetsmarkering to dager etter angrepet, kan være blant spørsmålene som blir stilt. Daværende politisjef Beate Gangås hadde allerede godkjent arrangementet, men ble altså overprøvd.

– Det er et av mange spørsmål som er av interesse for komiteen, sier Frølich.

Komiteen kommer til å jobbe gjennom hele sommeren med saken. Allerede er det klart at det blir minst en åpen og en lukket høring om saken.

– Hele komiteen er enig om alvoret i og viktigheten av saken. Det er viktig at vi står samlet, sier komitélederen.

To menn ble drept, ni personer ble skuddskadd, og ytterligere 25 personer fikk andre skader i kaoset som fulgte da Zaniar Matapour løsnet skudd mot Per på hjørnet og London pub i Oslo natt til 25. juni, samme dag som den årlige pride-paraden skulle gjennomføres i Oslo.


(©NTB)

Mer fra Dagsavisen