Innenriks

Har oppdaget feil i systemet som overfører bekymringsmeldinger – kan gjelde flere kommuner

Feilen kan gå tilbake til januar 2021, ifølge byrådslederen i Bergen.

BERGEN (Dagsavisen): – Dette er fullstendig uholdbart, tordner byrådsleder Rune Bakervik i Bergen kommune.

Mandag morgen hasteinnkalte kommunen til pressekonferanse. 8. mai ble det oppdaget at bekymringsmeldinger som har vært sendt til barnevernet i kommunen ikke har kommet frem.

– Vi jobber med å få oversikt over omfanget, men vi vet helt sikkert at feilen har rammet 24 konkrete bekymringsmeldinger. Tre av dem har vi fått identifisert og fulgt opp. Men det er altså 21 meldinger som er slettet, i disse kjenner vi ikke identiteten til barna det er meldt bekymring om, eller innholdet i meldingene, sier Bakervik på pressekonferansen.

To og et halvt år

Det er ukjent hvor lenge systemfeilen har pågått, men en oversikt kommunen har offentliggjort viser at den eldste meldingen er sporet tilbake til 25. februar 2021.

– Men feilen kan gå så langt tilbake som til januar 2021. Det er ekstremt alvorlig, og vi tar situasjonen på ytterste alvor, sier Bakervik.

Dette er bekymringsmeldingene som aldri kom fram til barnevernet i Bergen.

Feilen gjelder overføring av bekymringsmeldinger mellom leverandørsystemet og Nasjonal portal for bekymringsmeldinger.

Digitaliseringssjef i kommunen, Kjetil Århus, forklarer at meldinger som ble sendt til barnevernet aldri ble lagret i systemet, men oppga en feilaktig kvittering til avsender at meldingen deres var kommet fram. Også mottakerportalen fikk feilaktig beskjed om at meldingen var lagret.

– Dette er ekstremt alvorlig, og jeg er rystet, sier barnevernbyråd Line Berggren Jacobsen på pressekonferansen.

244 kommuner bruker samme system

Nasjonal portal for bekymringsmeldinger er driftet av KS. Feilen er ikke isolert til Bergen kommune, og kan potensielt gjelde mange norske kommuner.

Feilen er knyttet til Visma, bekrefter pressekontakt i Visma, Lage Bøhren, til Dagsavisen.

– Det stemmer at det er knyttet til vår løsning. Vi vil sende ut en pressemelding samtidig som kommunens pressekonferanse starter, sier Bøhren.

I pressemeldingen skriver de at det er Visma Familia som er rammet.

«Svakheten har eksistert i systemet siden integrasjonen ble satt i produksjon fra september 2020. De kundene som benytter denne integrasjonen vil kunne være rammet, men vi kan konstatere at ikke alle er rammet.» heter det i meldingen.

Det skal være 244 kommuner som benytter systemet.

– Trist sak

Fagsjef for digitalisering i KS, Tristan Rolstad, opplyser at det ikke er snakk om data på avveie. Feilen ble meldt til dem 31. mai.

– Det er en trist sak. Vi har ikke opplevd lignende før. Feilen i Bergen skal være rettet opp i nå, etter at Visma sendte ut informasjon om teknisk feilretting til alle brukerkommunene. Om andre kommuner også har fått rettet feilen, vet jeg ikke, sier Rolstad til Dagsavisen.

I pressemeldingen fra Visma går det også fram at en e-post ble sendt ut forrige uke til kommunene:

«Her orienterte vi om situasjonen som var avdekket, og oppfordret alle til å oppgradere til en ny versjon av Familia som retter den aktuelle feilen. I løpet av de påfølgende dagene avdekket vi at feilen i Bergen dessverre hadde et større omfang enn først antatt.»

– Tillit til Visma

KS har utviklet portalen for bekymringsmeldinger på oppdrag fra Bufdir. I en e-post til Dagsavisen skriver kommunikasjonsrådgiver Jonas Hågensen at Bufetat er opptatt av at både Visma og brukerkommunene følger godt med og retter eventuelle feil så raskt som overhodet mulig.

– Vi har tillit til at Visma som en stor leverandør holder i dette overfor kommunene. Vi er i kontakt med Visma, og kommer til å be om å bli fortløpende oppdatert om utviklingen i situasjonen, skriver Hågensen.

Bergen kommune har de siste årene hatt flere sikkerhets-blemmer i sine IT-systemer. Blant annet avslørte en 13 år gammel gutt i 2018 at brukeropplysninger til lærere og elever i kommunale skoler lå tilgjengelig på nettet. Som følge av sikkerhetssvikten fikk kommunen en bot på 1,6 millioner kroner fra Datatilsynet.

Året etter ble det oppdaget at den nyinnførte appen Vigilo oppga bosted til barn som bodde på hemmelig adresse. Appen, som er en informasjonskanal mellom skole og foresatte, ble trukket like etter. Daværende skolebyråd Linn Kristin Engø fratrådte sin stilling som følge av saken.

Bakervik understreket imidlertid gjentatte ganger under mandagens pressekonferanse at denne feilen ligger hos Visma, og ikke hos Bergen kommune.


Nyeste fra Dagsavisen.no: