Koronautvalgets leder, tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen, overleverte rapporten til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fredag. Utvalget har evaluert myndighetenes håndtering av covid-19-pandemien samlet sett.
Olsen konkluderte med at myndighetenes håndtering i all hovedsak var god og at de hadde tilstrekkelig lov- og regelverk til å ta de nødvendige grepene. Men regelverket var for dårlig for å håndtere en langvarig krise, poengterte Olsen under pressekonferansen der han la fram utvalgets funn.
Et av forslagene fra koronautvalget er en nasjonal oversikt over helsepersonell som kan bidra i en krisesituasjon.
Utvalget mener også at pandemien og smitteverntiltakene rammet økonomisk skjevt.
Noen grupper rammet
Ifølge VG mener utvalget med at det var noen grupper som i for stor grad ble rammet av myndighetenes strenge tiltak:
- Barn og unge måtte bære en uforholdsmessig stor byrde. Barn og unge hadde lav risiko for sykdom og død som følge av covid-smitte, mens deres livsutfoldelse ble vesentlig begrenset gjennom redusert tilstedeværelse på skolen og tidvis nedstengte fritidsaktiviteter.
- Mange fikk tapt livskvalitet gjennom to år med pandemi, og det er indikasjoner på at et mindre antall har fått mer langvarige negative virkninger.
- Da hensynet til barn skulle vurderes i saker som angår dem, mener utvalget at myndighetene i større grad burde brukt erfaringer fra tidligere faser i pandemien. På den måten kunne tiltaksbyrden for barn og unge blitt lavere i pandemiens siste faser.
Regjeringen var for tilbakeholden
Koronautvalget slår fast at regjeringen var for tilbakeholden med å åpne opp. Olsen sa at utvalget støtter Koronakommisjonen i at myndighetene ikke var tilstrekkelig godt forberedt da pandemien traff, og at det er forslag til forbedringer.
– Regjeringen var for tilbakeholdne med å åpne opp. For eksempel innen breddeidretten og andre aktiviteter, sa Olsen i sin presentasjon av rapporten.
[ Hæ? Har du ikke tillit til at bukken kan passe havresekken? ]
– Sterk lesning
– Det er sterkt å lese hvordan nedstenging og pandemi har preget barn, unge og eldre. Det viser hvordan de som allerede sliter mest, får det enda verre i kriser, sier nestleder Marian Hussein i SV.
– Det er mange som fortsatt betaler prisen for pandemien. Regjeringen sviktet svake i samfunnet da de stengte ned viktige tilbud som fritidsaktiviteter og breddeidrett, sier Hussein.
Både Solberg- og Støre-regjeringen måtte innføre inngripende tiltak. Ingen av dem slipper unna kritikk, selv om utvalget altså konkluderer med de i all hovedsak håndterte krisen godt.
– Vi ser også hvor lite som skal til for å sette helsevesenet i vanvittig vanskelige situasjoner. Helsevesenet må få mer fleksibilitet, men det må skje gjennom å endre selve systemet og øke grunnbemanningen, ikke ved å pushe de ansatte enda hardere, sier Hussein.
[ Ny studie: Blodprøve kan bidra til raskere kreftdiagnose ]
Støre svarer
Alle alarmer gikk da omikron dukket opp idet folk følte at pandemien var over.
– Men vi kom oss gjennom dette bedre enn nær alle andre, sier statsministeren.
– Det første vi fikk spådommer om tidlig i desember, var at vi nå hadde en variant som var langt mer smittsom. Vaksinene virket kanskje ikke. Og dødeligheten kunne bli høyere. Summen var veldig alvorlig. Og uroen hos Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var jo veldig stor for hva vi kunne stå overfor, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.
Han hadde bare sittet noen måneder i statsministerstolen da koronavarianten omikron kom til landet mot slutten av 2021.
[ «Happy Valley»: TV-krim av beste sort ]
Får godkjent
Igjen måtte myndighetene ty til nedstengning og inngripende smitteverntiltak i frykt for hva den nye, muligens svært farlige varianten kunne bringe med seg.
Støre poengterer at de første opplysningene kunne tyde på at det vi sto overfor var noe annet og potensielt mye verre enn tidligere smittebølger.
Da koronautvalget overleverte sin rapport fredag, får Støre-regjeringen karakteren godkjent for sin håndtering.
Kritikk
Men utvalget er kritisk til det som ble kommunisert om begrunnelsen for at det igjen ble innført rødt nivå på videregående skoler.
– Vi måtte kaste oss rundt raskt. Det var ting folk opplevde som belastende, det kan jeg godt forstå. Men det var nødvendig. Da vi lettet på tiltakene og hevet dem tidlig inn i 2022, kunne vi bekrefte at Norge kom bedre gjennom dette enn nær alle land, sier statsministeren til NTB.
[ Ny studie: Blodprøve kan bidra til raskere kreftdiagnose ]
[ Kommentar: Situasjonen har blitt uholdbar – tilliten til politiet er svekket med god grunn ]