Innenriks

Havnespy funnet i Bergen og nord for Sognefjorden for første gang

Den uønskede arten havnespy er for første gang påvist i Bergen havn og i fem vannprøver nord for Sognefjorden: tre fra Florø og to fra Måløy.

– Dette er en sterk indikasjon på at arten nå også er etablert i disse havnene, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro, i en pressemelding om de nye funnene.

Havforskningsinstituttet og Norsk institutt for naturforskning (NINA) har på oppdrag fra Miljødirektoratet samlet inn og analysert 251 vannprøver fra Trondheimsfjorden i nord til utløpet av Oslofjorden i sør.

Foruten de nye funnene i havner nord for Sognefjorden og i Bergen havn, ble det påvist havnespy-DNA på Sotra og Stord.

Havnespy-DNA ble ikke oppdaget i andre fylker enn Vestland og Rogaland, og i Rogaland ble det kun funnet havnespy på steder den allerede hadde etablert seg.

Havnespy er en fremmed art som opprinnelig kommer fra Japan. Den har spedt seg via skipstrafikk og ble påvist for første gang i Norge i Engøysundet i Stavanger i november 2020.

Arten vokser som et teppe på havbunnen, der den tar over leveområdene til arter som naturlig hører hjemme der. Den ble påvist for første gang i Norge i Engøysundet i Stavanger i november 2020.

Mer fra Dagsavisen