Innenriks

Stortinget vil styrke ordning for elever med særlige behov

Et enstemmig Storting ber regjeringen styrke lærekandidatordningen som et tilbud til elever med særlige tilretteleggingsbehov eller utviklingshemming.

Ordningen er en skreddersydd opplæring i bedrift. Den skal gjøre eleven best mulig kvalifisert for arbeidslivet ut fra hver enkelts forutsetninger og behov.

– Regjeringen må sørge for at det avklares og tydeliggjøres hvem som er riktig målgruppe for lærekandidatordningen, og hvem som kanskje har bedre utbytte av alternative ordninger, som praksisbrevordningen, heter det i vedtaket.

En av forslagsstillerne er Margret Hagerup fra Høyre. Hun understreker at alle elever må få et godt og likeverdig tilbud, uansett hvor de bor.

– Utfordringen i dag er at altfor mange elever med særskilte behov blir plassert på studiespesialiserende, fremfor yrkesfag. Til tross for at de både ønsker å ta yrkesfag, og at mange av yrkesfagene legger til rette for gode arbeidsplasser for dem som trenger en tilrettelagt arbeidsplass, sier hun til NTB.

En lærekandidat vil oppnå kompetanse i færre mål enn ordinære lærlinger. Det er mulig å endre status til lærling underveis hvis det er realistisk å oppnå full kompetanse.

Mer fra Dagsavisen