Innenriks

Mannen som ble skutt av politiet i Vardø, varetektsfengsles i fire uker

Politiet fikk medhold i fire ukers varetekt for mannen som ble skutt av politiet i Vardø natt til mandag. Mannen er siktet for ildspåsettelse.

Nord-Troms og Senja tingrett har også ilagt mannen i 50-årene brev- og besøksforbud fram til 29. mars, skriver iFinnmark.

Mannen er siktet for to tilfeller av ildspåsettelse. Først skal han ha tent på et hus hvor det oppholdt seg flere personer. Da politiet kom til stedet, stakk mannen av i en bil. Han kjørte inn i garasjeporten på politihuset og tente så på bilen.

Deretter kom han mot politifolkene med en kniv, og situasjonen ble truende, ifølge politiet. Politifolkene avfyrte først et varselskudd før de skjøt ham i beinet.

Fengslingen vil skje i såkalt varetektssurrogat, der han tas hånd om av helsevesenet etter å ha blitt skutt. Han kan overføres til fengsel dersom det blir aktuelt å skrive ham ut fra sykehus.

Mannen satt i rullestol da han onsdag ettermiddag ankom fengslingsmøtet i tingretten i Tromsø.

Har avhørt vitner

Politiet har avhørt vitner og en av de fornærmede. De har også gjennomført undersøkelser på åstedene. Mannen er fortsatt ikke avhørt.

Hans forsvarer Thomas Hansen sier til iFinnmark at han ikke har hatt noen lengre samtale med sin klient før fengslingsmøtet.

– For det første at han skal få tid til å komme seg litt. Som man ser, så kommer han inn her i rullestol og er fysisk ganske hardt skadd. Vi må avtale litt nærmere om han vil forklare seg for politiet. I så måte vil jeg tro at det vil bli forklaringer opp mot Spesialenheten og et politiavhør, sier Hansen.

Politiet sier at de har dannet seg et godt bilde av hva som skjedde natt til mandag.

– Men det gjenstår fortsatt etterforskning, deriblant avhør av den siktede, sier politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

Mannen er kjent for politiet fra tidligere.

Spesialenheten etterforsker

Tre personer kom seg ut av boligen som ble påtent, og skal ikke ha fått skader. Mannen hadde besøksforbud mot én av beboerne i huset. Brannen ble slukket umiddelbart.

Spesialenheten for politisaker skal etterforske av politiets håndtering av hendelsen.

Torstein Pettersen, avsnittsleder for taktisk etterforskning i Finnmark politidistrikt, har tidligere opplyst til NTB at én patrulje med to personer var involvert i hendelsen. Etter hvert kom det flere politifolk til stedet.

På grunn av Spesialenhetens etterforskning vil ikke Pettersen si hvor mange skudd som ble avfyrt.

Nyeste fra Dagsavisen.no: