Innenriks

Politiet vil henlegge plakatsaken

Oslo politidistrikt vil henlegge saken mot mannen som hengte opp plakater av politiledere tilknyttet Norsk Narkotikapolitiforening.

Det opplyser advokat Jon Wessel-Aas.

Mannen som var siktet ble først tiltalt, men saken ble stanset i retten da det viste seg at tiltalen var tatt ut av et medlem i den aktuelle foreningen.

Nå er saken behandlet av en ny politiadvokat, som ber statsadvokaten henlegge saken som intet straffbart forhold.

– Dette er helt som forventet. I denne saken burde det i utgangspunktet aldri ha vært tatt ut tiltale. Som det fremgikk av behandlingen av påtalemyndighetens tidligere forsøk på å få saken pådømt, som ble avvist av retten, fordi statsadvokaten var inhabil, ble innholdet i ytringene i plakatene i den omgangen aldri tolket fullt ut eller i sin rette kontekst, skriver Wessel-Aas i en pressemelding.

Et viktig poeng fra forsvarerne var at det var en QR-kode på plakatene, som ledet videre til en side med kritikk av foreningen. Det er dermed en lovlig ytring, mener forsvarerne. Denne QR-koden ble aldri sjekket ut av politiet.

Han skriver videre at det er beklagelig at klienten i det hele tatt ble straffeforfulgt og at det opprinnelig ble tatt ut tiltale av det retten konkluderte med at var en inhabil statsadvokat.

– Det har vært en belastning for min klient, og det har åpenbart også hatt en nedkjølende effekt på andre som har ønsket å ytre seg kritisk om makta. Det er derfor viktig at Oslo politidistrikt nå er så klar i sin konklusjon, en konklusjon jeg tar det for gitt at en habil statsadvokat vil opprettholde.

Nyeste fra Dagsavisen.no: