Innenriks

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fått MS: – Dette vil alltid være en del av meg

I 2020 ble Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum diagnostisert med sykdommen MS. Omsider kan han være åpen om saken.

Av Marius Helge Larsen/NTB og Bibiana Piene/NTB

Vedum delte historien i en svært personlig og åpen tale til landsmøtet i Trondheim fredag.

Til NTB sier han at det er en lettelse å endelig kunne snakke åpent om sykdommen.

– Det er bedre når du treffer folk som har utfordringer og tar opp ting. Man kan si at man har kjent på noen utfordringer selv.

– Jeg har også lyst til å si at det går an å få denne type diagnoser, men takket være dagens hjelp, så kan ting gå helt fint, sier han.

Vil du noen gang bli helt frisk?

– Nei, dette vil alltid være en del av meg, sier Vedum.

– Krevende beskjed

De første symptomene kom våren 2020. Da fikk han et anfall hjemme og ble veldig dårlig.

– Jeg kjente at kroppen snurret rundt, alt ble verre og til slutt visste jeg verken opp eller ned på noe. Jeg ble liggende på baderomsgulvet, sa han.

Kona fant ham og ringte legevakta. Det endte med at Vedum ble fraktet til sykehus i ambulanse.

Utover våren og sommeren fikk han gjentatte anfall. Etter flere undersøkelser i helsevesenet fikk han beskjed av legen om at han har MS.

– Det var en krevende beskjed å få, sa han.

Lettelse

Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet i hjerne og ryggmarg. Noen lever nærmest symptomfrie, men hos andre kan sykdommen gi alvorlig funksjonssvikt, ifølge Helse-Norge.

Våren 2021 begynte situasjonen å roe seg, og han ble gradvis i bedre form. Han fortalte om en kontrastfylt valgdag i september 2021.

– Valgdagen begynte jeg i en MR-maskin på Hamar, fortalte han.

Etter å ha begynt på medisiner sier Vedum at han etter alle praktiske formål nå ikke merker noen ting av sykdommen.

– Det er en enorm lettelse.

Gir håp til rammede

MS-forbundet roser Vedum for å fortelle om sykdommen.

– Vi vet det er mange med MS som ikke tør å være åpen om sykdommen fordi de er redde for konsekvensene det kan få for jobb og privatliv. At Vedum i sin posisjon som finansminister står åpent fram offentlig, tror jeg vil ha mye å si for mange med MS, sier generalsekretær Magne Wang Fredriksen.

Åpenheten gir håp til personer som lever med sykdommen, mener Fredriksen.

– Han viser at det er mulig å inneha en krevende jobb selv om man får MS. Det krever mot å stå fram i den posisjonen har innehar.

Viktig med et fellesskap

– Hvorfor forteller jeg dette? Fordi når vi er som mest sårbare, er vi mest avhengige av fellesskapet. Alene var jeg hjelpeløs, men på grunn av fellesskapet som stilte opp, klarte jeg å komme meg gjennom dette, sa Vedum i talen sin.

Han takket sykepleierne og legene som hjalp han, og understreket hvor viktig det offentlige helsevesenet er.

– Det siste året er det mange som har kjent på sårbarhet i det norske samfunnet. Det har vært et krevende år for mange. Svaret vårt er fellesskap, sa han.

Hyller åpenhet

Slagsvold Vedum hylles av politikerkolleger for åpenheten. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier det gjorde sterkt inntrykk på ham da han fikk vite at Vedum hadde fått sykdommen MS.

– Jeg vil berømme Trygve for å stå fram og være åpen om en alvorlig sykdom, sier Støre, og fortsetter:

– Jeg er glad for at han får god hjelp, og at sykdommen har stabilisert seg, sier Støre.

– Veldig trist

Frp-leder Sylvi Listhaug synes det er trist at Vedum har MS.

– Trygve er en politiker som jeg setter pris på, selv om vi ofte er veldig uenige om saker. Jeg vil berømme ham for å være åpen om sykdommen, sier hun til NTB.

Listhaug sier at hun har møtt mange med sykdommen.

– Mitt håp er at Vedum sin åpenhet kan bidra til å få økt fokus på at vi må bedre tilbudet til personer med MS og andre autoimmune sykdommer, legger hun til.

Det gjør inntrykk å høre Vedum fortelle om sykdommen, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2.

– Det er veldig trist at han har fått en alvorlig sykdom som kan ramme hvem som helst, når som helst. Jeg synes også det er veldig fint at han velger å være åpen om sykdommen, sier hun.

Hun håper han får så god oppfølging som mulig.

– Trygve er en bra mann, og selv om vi er politiske motstandere, ønsker jeg ham alt godt, sier Solberg.

Åpenheten betyr mye

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er glad for at Vedum velger å være åpen om sykdommen.

– Trygve har en svært krevende jobb. Med god behandling og oppfølging hindrer ikke sykdommen han i ta på seg store oppgaver for fellesskapet. Jeg er glad og takknemlig for at han velger å fortelle åpent om sykdommen og den behandlingen han får. Det betyr nok mye for mange andre som opplever sykdom, sier hun til TV 2.

SV-leder Audun Lysbakken sender Veum gode tanker.

– Det var sterkt å høre. Jeg er svært enig med Trygve i understrekningen av hvor verdifullt fellesskapet og velferdsstaten er når sykdom rammer, sier Lysbakken til Dagbladet.

– Jeg sender gode tanker til Trygve nå, legger han til.

---

Fakta om multippel sklerose (MS)

  • Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom i sentralnervesystemet som medfører ødeleggelse av isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen.
  • Om lag 12.000 personer i Norge lever i dag med sykdommen. Hvert år får mellom 500 og 550 personer i Norge diagnosen.
  • Symptomene varierer fra pasient til pasient avhengig av graden av myelinødeleggelse og hvor i hjernen eller ryggmargen skadene er mest uttalt.
  • Symptomer kan være nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse.
  • Sykdommen bryter hyppigst ut i alderen mellom 20 og 45 år, og den forekommer omtrent dobbelt så hyppig hos kvinner som hos menn.
  • Årsaken til MS er ikke kjent. Forskning tyder på at det er en kombinasjon av arvelig anlegg for sykdommen og påvirkning av ytre faktorer som fører til at sykdommen bryter ut.
  • Forverring av sykdommen skjer som regel i form av akutte anfall (attakker).
  • Forløpet av sykdommen kan variere betydelig, og mange faktorer påvirker prognosen. Hos omtrent 80–85 prosent forløper sykdommen med gjentatte attakker og stabile perioder imellom.
  • Behandling og oppfølging av MS-pasienter må tilpasses den enkelte. Det finnes ingen behandling som kan kurere sykdommen, men sykdommen kan stanse opp – enten som følge av behandling, eller at sykdommen går over av seg selv.

Kilde: MS-forbundet / Norsk Helseinformatikk

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: