Av Preben Brækstad/NTB og Dag Høie
– Hos oss har det vært en økning i seksuelt overførbare infeksjoner fra 2022, sammenlignet med 2019. Klamydia er den mest utbredte kjønnssykdommen, og i 2022 var det 12,6 prosent av prøvene som var positive, sammenlignet med 2019 da tallet var 11,2 prosent, sier gynekolog Siri Kløkstad i Sex og samfunn.
Hun presiserer at færre testet seg for klamydia på senteret i fjor sammenlignet med forrige prepandemiske år, altså i 2019. Det mener Kløkstad kan ha sammenheng med at samfunnet fortsatt bar preg av pandemi-tilstander i starten av fjoråret, samt at Sex og samfunn hadde lagt om timebestillingsrutinene på klinikken.
– Norge er i verdenstoppen i forekomsten av klamydia, sett i forhold til antall innbyggere. Det må vi gjøre noe med, understreker Kløkstad.
Tallene
Onsdag la Folkehelseinstituttet fram statistikk om kjønnssykdommer fra 2022. Den bekrefter det Sex og samfunn opplyser. Statistikken viser at etter en kraftig nedgang under pandemien har antallet tilfeller av klamydia og gonoré steget betydelig igjen. Også Hiv- og syfilistallene økte fra året før.
Det er særlig blant de unge at tallet øker, skriver Folkehelseinstituttet.
Tallene for de fleste kjønnssykdommer er imidlertid på om lag samme nivå som i toppåret 2019. Det ble totalt meldt om 29.271 tilfeller av klamydia i 2022. Det er den mest utbredte kjønnssykdommen her til lands.
Flertallet av klamydia-tilfellene, 58 prosent, var kvinner. Den gjenspeiles også i testtallene, som viser at 69 prosent av alle testene skjer blant kvinner.
Også gonoré-tallene økte kraftig i 2022. I fjor ble det meldt 1.857 tilfeller av gonoré, mot 555 tilfeller i 2021.
I 2022 ble det meldt om 192 tilfeller av syflis, hvor kun åtte av tilfellene var blant kvinner.
Hiv-tallene viser at det ble registrert 245 av denne kjønnssykdommen. Mange av disse tallene tror FHI kan knyttes til flyktninger og innvandrere som kommer til Norge. Av de 245 tilfellene var 192 smittet før ankomst til Norge.
Menn som har sex med menn og heteroseksuelle menn på reise i utlandet, særlig i Sørøst-Asia, er fortsatt mest utsatt for hivsmitte.
[ Frp-Amundsen: – Mars 2023 blir måneden Stortinget avvikler retten til privatliv ]
– Bruk kondom
For å få ned smittetallene minner gynekolog Siri Kløkstad i Sex og samfunn om et enkelt grep, bokstavelig talt:
– Flere må bruke kondom enn det som er tilfelle i dag. Vi vet at om flere bruker kondom, så vil færre bli smittet.
Kløkstad sier de ikke har nøyaktige tall på hvor mange som har kjønnssykdommer i Norge, eller hvor mange som bruker kondom, og at de er spent på tallene FHI skal presentere.
– Risikoen for å både få en kjønnssykdom eller å smitte videre, øker dersom man ikke bruker kondom. Ungdom forteller at det å ta fram et kondom kan oppfattes som at man ikke stoler på partneren, og derfor er mange som lar være, forklarer Kløkstad.
Kan gjøre det vanskeligere å bli gravid
I verste fall kan klamydia og gonore gjøre det vanskelig å bli gravid.
– I ytterste konsekvens kan klamydia og gonore føre til bekkeninfeksjon hos kvinner, som igjen kan gi redusert fruktbarhet og kroniske magesmerter. Nettopp derfor er det så viktig at flere bruker kondom, understreker Kløkstad.
[ Her i Norge finnes noe Europa ikke klarer seg uten ]
[ Oslos helsehus: Sykepleiere ble erstattet med ufaglært arbeidskraft ]