Fosen-aksjonen vokser dag for dag, og ble onsdag utvidet til to nye departementer samtidig som politiet nok en gang gikk til aksjon:
Rundt ti demonstranter ropte «la fjellene leve» da politiet løftet dem vekk fra inngangspartiet til Finansdepartementet. Ti minutter tidligere hadde aksjonistene fått pålegg om å fjerne seg.
En av aksjonistene som ble fjernet, var den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg som slo seg sammen med Fosen-aktivistene mandag.
Onsdag formiddag kom hun med følgende budskap:
– Jeg kommer til å fortsette å delta på demonstrasjonene, uttalte Thunberg til VG.
Kort tid etter ble Thunberg på nytt fjernet av politiet, denne gangen foran Klima- og miljødepartementet. Hun oppfordret samtidig så mange som mulig til å delta i aksjonen som er inne i sitt sjette døgn.
En annen av aktivistene, Oda Andersen, forteller til VG at man føler seg sårbar i en slik situasjon, men at de forsøker å være en del av et stort og viktig budskap.
Se video: Her blir Thunberg båret bort av politiet
Litt før klokka 09.00 ga politiet også aksjonistene foran Næringsdepartementet beskjed om at de skulle fjerne seg. Det la likevel ingen demper på stemningen blant aksjonistene foran Klima- og miljødepartementet (KLD) rett i nærheten:
– Engasjementet har bare økt dag for dag siden torsdag formiddag. Flere og flere kommer til Oslo. Mange har bestilt seg enveisbillett for å være her så lenge det er nødvendig - altså på ubestemt tid, sier Elisabeth Regine Myrland, som kom fra Alta mandag morgen for å delta i aksjonene.
Hun har store forventninger til at trykket holdes oppe, og mener signalet er klokkeklart:
– Vi står sammen og gir oss ikke. Vi sitter her til vi blir båret vekk. Det er så mange som støtter oss. Det er nå flere miljøaktivister enn samer som aksjonerer. Vi skal bli hørt, sier Elisabeth Regine Myrland til Dagsavisen.
– Bedre forberedt
Mari Qviller kommer fra Natur og Ungdom og er dagens blokadesjef foran KLD. I morgentimene tok hun jobben med å briefe aksjonistene på hva de kan forvente seg hvis politiet kommer for å frakte dem bort.
– Vi passer på at alle føler seg trygge og er forberedt på hva som kan skje hvis de blir bragt inn av politiet. Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon har gitt oss beskjed om at de mest sannsynlig vil ringe politiet for å få oss fjernet. Begrunnelsen er at det pågår samfunnskritiske ting innenfor disse dørene, sier hun og legger til:
– Det virker ikke som KLD har oppfordret folk til hjemmekontor, vi varslet jo ikke hvor vi ville slå til neste gang, sier Qviller til Dagsavisen.
Hun forteller at aksjonistene ikke var så fornøyd med politiets håndtering de første dagene av aksjonen, men at de nå har fått en mye bedre dialog:
– Det virket som det var litt mangelfull kommunikasjon innad i politiet i starten. Det gjorde at vi opplevde at ting skjedde litt forhastet og kjentes utrygt. Vi hadde noen litt røffe situasjoner der folk fikk veldig kort tid på å flytte seg og opplevde den fysiske håndteringen som litt for tøff. Nå virker de bedre forberedt, sier Mari Qviller til Dagsavisen.
– Vi har sagt at vi stenger ned staten Norge, departement etter departement. Det som gjør at kampviljen øker er å se hvor mange folk som slutter seg til aksjonen. Det kommer folk tilreisende fra hele landet, fra utlandet, over hele Sapmi – så vi er flere og flere som står sammen om dette, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til NRK.
De siste dagene har aksjonistene sperret inngangene til Finansdepartementet og Olje- og energidepartementet. Onsdag gikk turen videre til Klima- og miljødepartementet og Næringsdepartementet, altså totalt fire departementer.
– Vi gleder oss til å ta det et hakk videre, uttalte Isaksen til TV 2.
Statsråd dropper tur til Storbritannia
Aksjonen, som startet torsdag morgen i forrige uke, har blant annet ført til at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har droppet en planlagt tur til Storbritannia.
– På grunn av det pågående arbeidet med Fosen-saken har olje- og energiministeren valgt å omprioritere kalenderen sin og vil derfor ikke reise som planlagt til Storbritannia, heter det i en melding fra Olje- og energidepartementet.
Aksjonistene protesterer mot at det nå er gått over 500 dager siden Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag er ulovlige uten såkalte «avbøtende tiltak».
Tirsdag tok olje- og energiministeren initiativ til et møte med demonstrantene, noe aksjonistene avslo. De vil heller møte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
[ – Rives Fosen-møllene er det den største skandalen i fredstid ]
Har mistet tilliten til Aasland
– Vi er ikke interessert i å høre at han trenger vår hjelp til et såkalt kunnskapsgrunnlag. Han har hatt 505 dager på seg til å følge opp høyesterettsdommen. Vi har mistet tilliten til han og krever at statsministeren rydder opp, sier leder i NSR-N Elle Nystad om Aaslands initiativ.
NTB forsøkte tirsdag kveld å komme i kontakt Statsministerens kontor, men uten hell.
Støre sa til NTB mandag at han er opptatt av en tett og god dialog mellom samene og regjeringen i denne og andre saker der man sammen ønsker å finne gode løsninger.
– Høyesterett har ikke tatt stilling til hva som skal skje med de to vindkraftverkene som i dag leverer en stor mengde kraft til Midt-Norge. Det krever grundige utredninger for å komme opp med løsninger på denne saken, og det ønsker regjeringen å gjennomføre i god forståelse med reindriften og Sametinget, sa Støre.
Politiet har fått anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) om å fjerne demonstrantene utenfor Finansdepartementet, opplyser politiet til TV 2.
– Vi har fått en begjæring fra DSS om å fjerne demonstrantene-. De klarer ikke opprettholde lovlig virksomhet uten at de får bruke inngangen, sier politiets innsatsleder Tore Barstad til TV 2.
– Helst ser vi at det skjer frivillig, men signaler tyder på at de ønsker å bli båret bort. Så da kommer vi til å gjøre det, slik at Finansdepartementet kan åpne på vanlig måte, sier han.
[ Samenes sak er ikke vindtett. Regjeringen blir likevel blåst av banen ]