Innenriks

Politiet fjernet demonstranter fra Finansdepartementet

Politiet fjernet tirsdag morgen Fosen-demonstrantene som lenket seg fast utenfor Finansdepartementet. Det skjer etter anmodning fra DSS.

Saken er oppdatert

Politiet har startet arbeidet med å fjerne Fosen-demonstrantene som har lenket seg fast utenfor Finansdepartementet.

Demonstrasjonen fikk være i fred fram til rundt klokka ni tirsdag. Da ankom sju store politibiler, som sperret av området utenfor departementet. Dermed fikk ingen andre være framme ved demonstrantene. Etter det begynte politiet å bære vekk aktivistene som satt foran en av inngangene til departementet.

Aktivisten Jonas ble båret vekk av politiet fra utenfor Finansdepartementet rundt halv ti tirsdag morgen, etter å ha sittet der siden rundt klokka sju.

– Jeg synes det er helt hårreisende. De viser gang på gang at uansett om de vinner i retten, så tar ikke den norske statens urbefolkningrettigheter på alvor, sier Jonas til Dagsavisen.

– I dag stenger vi staten

Ved 9.30-tiden tirsdag ble en etter en av demonstrantene båret bort fra inngangspartiet til Finansdepartementet. Fjerningen av demonstrantene skjedde etter anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

DSS opplyser at de ba politiet om å fjerne demonstranter som er til hinder for at departementet kan ivareta sin samfunnskritiske funksjon.

Tirsdag utvidet Fosen-aksjonister sin aksjon.

– I dag stenger vi ikke bare Olje- og energidepartementet, departementene som deler bygg med dem og Landbruksdepartementet. I dag stenger vi staten, sa artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til full jubel blant aksjonistene.

– Det gjøres ved at vi i dag har stengt et nytt departement. Det sitter allerede en gjeng og blokkerer inngangen til Finansdepartementet. Det står en gjeng med masse forvirrede finansfolk som ikke kommer seg på jobb, sa Isaksen.

– Vi kommer til å stenge departement for departement fram til vindturbinene på Fosen er revet, sier Hætta Isaksen til NTB.

– Det er staten Norge som svikter samene. De har sviktet samene i århundre, sier hun.

Ansatte oppfordres til hjemmekontor

Ifølge NTBs reporter på stedet har demonstrantene plassert ut 5–6 aksjonister foran hver av de ulike inngangene til Finansdepartementet.

Fungerende kommunikasjonssjef Tor Borgersen i Finansdepartementet bekrefter overfor NTB at de ansatte ikke kommer seg på jobb siden alle inngangene er sperret.

– De ansatte i G-blokka er henstilt om å ta hjemmekontor inntil videre, sier Borgersen.

I tillegg til Finansdepartementet sitter det 40–50 demonstranter ved hovedinngangen til Olje- og energidepartementet i Akersgata, samt at 30–40 aksjonister er plassert ved de forskjellige inngangene.

Oslo 20230228. 
Aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat  blokkerer inngangene til Olje- og energidepartementet tirsdag morgen. Bakgrunn for aksjonen er at  vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet.
Foto: Alf Simensen / NTB

Thunberg på plass

Blant demonstrantene er også den svenske aksjonisten Greta Thunberg, som dukket opp foran Olje- og energidepartementet mandag og som er tilbake blant aksjonistene tirsdag. Mandag endte aksjonen med at politiet bar bort demonstrantene.

Mange aksjonister får tirsdag morgen opplæring i aksjonering utenfor parkeringshuset i Munchs gate, ifølge NTBs reporter på stedet.

Det er satt opp tre lavvoer og minst to vanlige telt i området, og folk strømmer til med jevne mellomrom.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet. I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindparken på Fosen i Trøndelag var oppført i strid med urfolksrettighetene.

Politioppbud i forbindelse med Fosen-aksjon ved flere departementer i Oslo.

Politiet avventer

Politiet utelukker ikke at de må fjerne demonstrantene i Akersgata også tirsdag. Foreløpig avventer de situasjonen i påvente av en begjæring fra DSS.

Spørsmålet også tirsdag er om det foregår samfunnskritisk møtevirksomhet i departementene, noe som vil føre til en begjæring fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) om å fjerne aksjonistene fra inngangene som de blokkerer.

Det var en slik begjæring som førte til at politiet bar bort demonstrantene fra Olje- og energidepartementet mandag.

– Vi har vært i dialog med demonstrantene og er i fortløpende dialog med DSS, sier innsatsleder Brian Skotnes tirsdag morgen.

– Vi har en god dialog med demonstrantene, de oppfører seg bra, sier Skotnes. Han understreker at politiet er på stedet med tilstrekkelige ressurser.


Mer fra Dagsavisen