Innenriks

Fattigdom: – Hva er det politikerne ikke vil forstå?

– Fy fader, det er helt ille. Behovene i jula toppet alt, og det har fortsatt på nyåret, sier Liza Thorvaldsen.

I flere år har Thorvaldsen engasjert seg for medmennesker i vanskelige situasjoner. I over tre år har hun ledet Østfoldavdelingen i «Hjelp oss å hjelpe» – som i sin tid ble til på grunn av en Facebook-status i Oslo.

– Det har uten tvil blitt verre. Jula ble rekordhøy med antallet henvendelser fra foreldre som ba om hjelp til å skaffe mat på bordet og vinterklær til barna. Jeg vet at en del familier så vidt klarte å komme seg gjennom jula. Med skyhøye strømpriser og økt pris på matvarer, er det mange som nå må innse situasjonen. Be om hjelp, sier Liza Thorvaldsen.

– Den natten gråt jeg

De frivillige i «Hjelp oss å hjelpe» registrerer at skammen for å stå fram som fattig har blitt noe mindre de siste månedene. Flere ber om hjelp og kontakter organisasjon, via Facebook, SMS eller ringer.

---

Hjelp oss å hjelpe Norge

  • Non-profit frivillighet for narkomane, hjemløse, enslige, familier, studenter, eldre og alle andre som trenger det i Norges land.
  • «Hjelp oss å hjelpe» ble til på grunn av en enkel Facebook-status. Det ble etterlyst varme klær til narkomane og hjemløse i Oslo. Dette spredde seg som ild i tørt gress og flere startet opp rundt om i landet.
  • Det er nå flere avdelinger og mange kontaktpersoner rundt om i landet. Det satses på gjenbruk for å spare miljøet, samtidig som man hjelper mennesker med behov for det organisasjonen kan bidra med.

Kilde: Hjelp oss å hjelpe

---

Én telefon berørte nylig Liza Thorvaldsen ekstra mye.

– Sent på kvelden ringte en mamma til meg. Hun fortalte om hvordan hun forsøker å spise så lite som mulig selv, slik at det er mat på bordet til barna – og matpakker kan smøres. En vond situasjon, som ble avsluttet med ordene jeg ikke kommer til å glemme: «Liza, nå orker jeg snart ikke dette livet mer. Jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å vurdere om barna mine hadde hatt det bedre hos noen andre.»

– Den natten gråt jeg. Telefonen fra mammaen tok fra meg nattesøvnen, sier firebarnsmoren Liza Thorvaldsen i Indre Østfold.

Nettroll

Organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» skriver gjerne konkrete behov fra søkerne på sin Facebook-side. Anonymt selvfølgelig. Men nettroll som går til angrep på familier som ligger nede har Liza dessverre blitt vant til å håndtere.

Til en post om ei gravid jente som etterspurte mammaklær, fikk Liza Thorvaldsen følgende melding:

«Dere burde kan hende heller ta kontakt med barnevernet, hvis det virkelig er slik at hun ikke har råd til å få barn. Noe hun sikkert ikke skulle ha hatt.»

– Jeg blir eitrende forbannet. Hvem som helst kan havne i en vanskelig økonomisk situasjon. Det må vi alle forstå, tordner Thorvaldsen.

Liza Borge kjøper det mest nødvendige av mat og hygieneartikler før utkjøring til familier som trenger hjelp.

Etterlyser politisk handling

I fjor høst sendte Liza en oppfordring gjennom Dagsavisens artikkel. Til lokale- og fylkeskommunale politikere:

«Ta kontakt med oss, så skal vi stille opp i møte med politikerne. For min del kan ordfører i Indre Østfold kommune, Saxe Frøshaug, ringe meg nå. Tar politikerne i Østfold utfordringen, skal de få høre hvor ille det er. Det er mange barnefamilier som sliter enormt. Jeg tror ikke politikerne ser alvoret i situasjonen. Kommunene må rett og slett bidra mer», sa hun.

Hva har skjedd?

– Jeg har ikke hørt et pip! Selv om flere tagget politikerne og nevnte dem ved navn i kommentarfeltet til Dagsavisens Facebook-post, svarer Thorvaldsen og stiller følgende spørsmål:

Hva er det politikerne ikke vil forstå? Hva er det de ikke vil høre?

Skoleball, leirskole, utedag, vinterferie og påske. Det er mange aktiviteter på skole og i fritiden som krever midler fra foresatte, erfarer Liza Thorvaldsen.

– Vinterferien blir lang for mange. Jeg håper vi får mulighet til å kjøpe noen gavekort på Sprett trampolinepark og Østfoldbadet. Slik at barn fra hardt pressede familier kan komme på skolen etter ferien og si: «Jeg har vært på badet i ferien», avslutter Liza Thorvaldsen i ‘Hjelp oss å hjelpe – Østfold’ og gir en ekstra honnør til sponsormidlene fra næringslivet:

– Heldigvis fortsetter bedriftene å gi oss bidrag til arbeidet. Det har blitt færre midler fra privatpersoner, men det forstår jeg veldig godt. Det er tøft økonomisk for noen hver.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!
Nyeste fra Dagsavisen.no: