Innenriks

Esben Esther Pirelli Benestad fratatt legelisensen

Helsetilsynet har konkludert med at Esben Esther Pirelli Benestad ikke får være lege. Benestad vil klage på avgjørelsen.

Benestad bekrefter Helsetilsynets konklusjon overfor Fædrelandsvennen.

– Jeg har fått tre ukers klagefrist som jeg kommer til å benytte meg av. Det koker i hodet mitt nå, sier Benestad til avisen.

Statens helsetilsyn startet sin gransking av Benestad i fjor høst. Begrunnelsen var at Statsforvalteren i Agder konkluderte med brudd på helselovgivningens krav til forsvarlighet, informasjonsplikt og journalføring.

Statsforvalteren varslet også om bekymring for behandling av pasienter med kjønnsinkongruens, som er uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og fødselskjønn.

– Etter vår vurdering går Benestads mangelfulle utredning av pasienter med kjønnsinkongruens og uforsvarlige rekvirering av vanedannende legemidler på bekostning av pasientsikkerheten, sier assisterende direktør i Helsetilsynet, Heidi Merete Rudi, til Dagbladet.

Benestad, som selv er transperson, har i 37 år tatt imot personer fra hele landet som opplever kjønnsinkongruens – altså en uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og kjønnet man har fra fødsel.

Ifølge 73-åringen har hen totalt hatt 1.800–2.000 klienter som har henvendt seg om kjønnsinkongruens.

I august 2022 publiserte Dagsavisen dette portrettet med Esben Esther Pirelli Benestad: Som åtteåring plukket han opp ordet transvestitt fra en av de voksnes samtaler. Han forsto at ordet beskrev følelsene han selv bar på (+)


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: