Innenriks

Norske Filip August Bendi vant sølvmedalje i kokkekonkurransen Bocuse d’Or

Norges kandidat Filip August Bendi kom på andreplass i kokkekonkurransen Bocuse d’Or, som gikk av stabelen i franske Lyon i helga.

Det ble kunngjort i en premiereseremoni på mandag.

– Det har vært en reise. Det har tatt noen år å komme hit og det har vært en fantastisk erfaring, sa Bendi da han mottok prisen.

– Teamet har vært helt fantastisk. Jeg er glad og stolt. Takk for konkurransen, fortsatte han.

Tredjeplassen gikk til Ungarn, mens Danmark stakk av med den aller gjeveste prisen.

Vant beste kokketalent

På det norske laget hadde Bendi blant annet med seg commis (ungt talent som assisterer) Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher W. Davidsen. Haarberg Nilsen stakk i år av med prisen som beste commis.

Bendi og Team Norway kvalifiserte seg til verdensfinalen med bronse i europamesterskapet i Budapest i mars i fjor.

Landbruks- og matminister Sandra Borch gratulerer Bendi og hans team med sølvmedaljen.

– Gratulerer. Dette er en bragd, og vi er fantastisk stolte og glade over din imponerende andre plass i Bocuse dŽOr 2023. Kokkekunst på dette nivået er hardt arbeid over tid, sier hun.

Barnemeny

Mens prisutdelingen fant sted mandag, fant selve kokkeleringen sted i helgen. Søndag fikk det norske laget i oppgave å først presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar, før de deretter skulle presentere en fatrett basert på skotsk breiflabb, blåskjell og kamskjell.

Laget tok selv med seg norske rødbeter og vintereddiker fra Hasle gård i Østfold og kinaskokk fra Gyda gård i Rogaland.

Bocuse d’Or er anerkjent verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon.

Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst.

Norges 15 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og fire bronsemedaljer i de 17 av totalt 19 verdensfinalene de har deltatt i siden 1987.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen