Innenriks

Russisk Wagner-avhopper i Norge hevder han har vært vitne til krigsforbrytelser

Avhopperen fra den russiske leiesoldatgruppen Wagner, som søker asyl i Norge, vil være verdifull i etterforskningen av krigsforbrytelser i Ukraina, hevder mannens advokat.

Mannen som hoppet av er Andrej Medvedev, en tidligere avdelingsleder i den russiske private leiesoldatgruppa Wagner-gruppen. Han ble pågrepet av Forsvaret i Pasvikdalen fredag og søker nå asyl i Norge.

Avhopperens advokat, Brynjulf Risnes, sier til Aftenposten at det er stor interesse både i Norge og internasjonalt for å snakke med klienten.

– Jeg har grunn til å tro at Kripos vil være interessert i informasjon han har om kamphandlinger i Ukraina og krigsforbrytelser begått der, sier Risnes.

Det er Kripos som har fått i oppdrag å bidra til å etterforske krigsforbrytelser begått av Russland i Ukraina. Risnes sier Medvedev er innstilt på å dele informasjonen han har.

Saken fortsetter under videoen

– Han har informasjon som vil være spesielt verdifull i denne etterforskningen, sier Risnes.

Ifølge den russiske menneskerettsorganisasjonen Gulagu.net skal Medvedev ha vært under en fire måneder lang kontrakt med gruppen fra 6. juli i fjor. Han skal ha rømt da denne utløp.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen