Innenriks

Halvparten av jentene mellom 13 og 14 år har blitt spurt om å dele nakenbilder

Nær halvparten av jentene i 13–14-årsalderen er blitt spurt om å sende nakenbilder av seg selv, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2022.

Ifølge Medietilsynet er det vanligste at jenter får nakenbilde fra ukjente på internett.

– At så mange unge jenter opplever mas og press fra ukjente om å dele nakenbilder, er bekymringsfullt, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Ifølge undersøkelsen er tallet langt lavere for gutter på samme alder.

Undersøkelsen viser at 47 prosent av jentene i aldersgruppen er blitt spurt om å sende nakenbilder, mot 20 prosent av guttene i samme aldersgruppe.

Politiet bekrefter at de også har registrert en økning i antall barn som selger nakenbilder eller videoer av seg selv på internett de siste årene. Vanligvis tar barna bilder eller videoer av seg selv, som de ofte deler på Snapchat.

Saken fortsetter under videoen

– Vi vurderer det som sannsynlig at omfanget av kjøp og salg av nakenbilder og videoer av mindreårige kommer til å øke fremover, sier avsnittsleder Helge Haugland i Kripos. Han oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommene sine om salg av nakenbilder og mulige konsekvenser, og ta kontakt med politiet dersom de finner ut at noe straffbart har skjedd.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: