1. november fikk strømselskapene strengere regler å forholde seg til. Hovedmålet var bedre og mer tilgjengelig informasjon til strømkundene. Det ble også innført lengre varslingsfrist for å endre vilkår. Slik skulle det være lettere for å folk å orientere seg om priser og strømavtale.
Men mange selskaper har ennå ikke innrettet seg etter de nye reglene, ifølge statsministeren.
– Vi trenger å ha alle med på laget hvis vi skal lykkes med å få gode, oversiktlige tilbud til kunden, sier Støre til NTB.
Han gjør det klart at regjeringen er utålmodig. Støre opplever å få tilbakemelding fra mange nordmenn som fortsatt strever med å forstå avtaler og vilkår.
– For strømkundene har vi understreket at strømselskapene skal veilede, ikke villede. Det gjenstår arbeid for å rydde opp slik at strømkundene vet hva avtalen består i. Hva de betaler for og ikke, legger han til.
[ Kommentar: Kaski tente lunta og sendte fyrverkeriet rett til værs ]
Varsler mulige innstramminger
Det er nå to måneder siden regelendringene ble innført. Forbrukertilsynet har rapportert inn til Barne- og familiedepartementet hvordan strømselskapene har fulgt opp. Det er dette departementet som har ansvar for forbrukerspørsmål. Basert på denne innrapporteringen, mener Støre at selskapene må forte seg.
Han har forståelse for at det tar noe tid for selskapene å legge om sine interne rutiner. Samtidig vil han gi klar beskjed om at det ikke bør ta for lang tid.
– Det er et viktig signal. Vi ønsker å se resultat av den forskriftsendringen, sier han.
Hvis det ikke blir bedring, kan det bli aktuelt med ytterligere innstramminger, varsler han. Det kan dreie seg om maksgrense på påslag og på månedsgebyrer og en innstramming for variable strømavtaler. Andre innstrammende tiltak vurderes også.
De mulige tiltakene gjelder både de reelle kostnadene og plikten til informasjon.
– Begge deler, bekrefter Støre.
Saken fortsetter under videoen
Færre tilbyr variable strømavtaler
Variable strømavtaler har vært særlig omdiskutert. Ved disse avtalene settes prisen på forhånd og avtalen er som regel dyrere enn spotprisen. Ifølge Forbrukerrådet har prisen en tendens til å stige raskt når det er økning på kraftbørsen, men den går sakte ned når spotprisen synker.
14,5 prosent av norske husholdninger hadde en slik strømavtale i tredje kvartal i fjor, ifølge SSB. Oppdaterte tall som dekker perioden etter regelendringen ble innført, er først klare senere i januar.
Likevel synes det klart at det har skjedd en endring i markedet. For et år siden var det 53 selskap som tilbød slike avtaler, men antallet har nå sunket til 15, opplyser seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
– Veldig mange har forsvunnet. Det er grunn til tro og håpe at dette løser seg av seg selv. Hvis det ikke skjer bør myndighetene vurdere andre tiltak for å sikre forbrukerne mot variable avtaler, for eksempel et forbud, sier Iversen.
Regjeringen følger utviklingen utover vinteren, men Støre vil ikke si noe nærmere om når eventuelle innstramminger kan komme eller hva som skal til for at man går til det skrittet.
– Vi skal lytte til Forbrukertilsynet. De vurderer dette systematisk, og så skal vi oppsummere. Vi håper at det ikke skal bli nødvendig, sier Støre.
[ Huset var råtnet etter 13 år: – Det burde være straffbart å bygge så dårlig ]
– Må få tid til å virke
Bransjeorganisasjonen Fornybar Norge mener strømselskapene har fulgt opp regelendringene så raskt de kan. De fleste vil ha endringene på plass i løpet av januar, ifølge organisasjonen.
– De nye reglene rydder godt opp og må få tid til å virke, sier direktør for produksjon og marked Toini Løvseth.
Som svar på varsel om mulig nye innstramminger, svarer hun at strømmarkedet allerede er gjennomregulert.
– Det er useriøse aktører der ute som ikke burde få lov å selge strøm. Disse få ødelegger for tilliten til hele næringen, og gjør det vanskelig å være forbruker i et allerede komplisert system. Det viktigste tiltaket er at forbrukermyndighetene sanksjonerer på bakgrunn av gjeldende regelverk, sier Løvseth.
Lite imponert
Høyre er lite imponert over advarselen som statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) retter til strømselskapene. Regjeringspartiene burde heller støttet forslag om strengere regulering av strømavtaler da de hadde muligheten før jul, mener stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim.
Han viser til at Høyre fremmet forslag i Stortinget om strengere regulering, eventuelt et forbud mot salg av variable strømavtaler. Regjeringspartiene og SV stemte mot.
– Støre vil verken vurdere et forbud mot slike avtaler, eller å sette en tidsfrist for når man skal konkludere. Det er ikke godt nok. I vårt forslag på Stortinget krevde vi at regjeringen sørger for å rydde opp senest i løpet av januar, sier Thorheim, som sitter i energi- og miljøkomiteen.
[ Har sendt skriftlig klage på helseministeren ]
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
[ – Frogner er full av folk med lav utdanning og høy inntekt (+) ]