Innenriks

Borgarting lagmannsrett: Viggo Kristiansen (43) frifinnes i Baneheia-saken

Borgarting lagmannsrett avsa torsdag ettermiddag den historiske dommen i en gjenopptatte Baneheia-saken: Viggo Kristiansen (43) blir blankt frifunnet.

Saken oppdateres

– Lagmannsretten legger påtalemyndighetens vurderinger og konklusjon til grunn. Viggo Kristiansen blir derfor å frifinne, sa lagmann Tonje Vang da hun avsluttet opplesningen av den delen av dommen som omhandlet drapene og voldtektene i Baneheia-saken.

Dommen falt i lagmannsretten torsdag ettermiddag – to dager etter at den samme domstolen behandlet den gjenåpnede saken til nå 43 år gamle Viggo Kristiansen.

Kristiansen selv satt med armene i kors og fulgte tilsynelatende nøye med da Vang konkluderte med at han skal frifinnes, basert på de bevismomentene påtalemyndigheten har redegjort for. Han viste ingen tydelige følelsesreaksjoner på den nokså useremonielle seansen.

Enstemmig dom

– Dommen er enstemmig, understreket dommeren da opplesningen begynte.

Kristiansen har hele veien kategorisk nektet straffskyld. Etter at saken ble gjenopptatt i fjor, er han nå endelig trodd, ikke bare av påtalemyndigheten, men også av rettsvesenet. Han har sonet i nesten 21 år etter uriktig å ha blitt dømt i Baneheia-saken.

Med seg i retten har han sin far og to brødre.

Frifinnelsen er i tråd med påtalemyndighetens vurdering og påstand. Den gir Kristiansen endelig renvaskelse for drapene og overgrepene i baneheia for over 22 år siden. Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. De ble funnet to dager senere. Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet i september samme år, tiltalt og senere dømt til henholdsvis 21 års forvaring og 19 års fengsel for voldtekt og drap på de to jentene.

Både Viggo Kristiansen og Riksadvokaten godtar dommen som frikjenner ham i Baneheia-saken. Dommen er dermed rettskraftig.

Dømt for overgrep og skremmende atferd

Lagmann Tonje Vang sa videre torsdag at Kristiansen dømmes til ti måneders fengsel for flere seksuelle overgrep mot en lokal jente, samt skremmende atferd mot en nabokvinne.

Det dreier seg om flere seksuelle overgrep mot en jente som var i sju-åtte-årsalderen da overgrepene ble begått. Kristiansen har også erkjent at han flere ganger klatret opp på verandaen til en nabokvinne og kikket på henne, som oftest når hun skulle legge seg.

Forholdene ble rettskraftig avgjort i 2001 og 2002 og ligger forut i tid for Baneheia-saken. Siden Viggo Kristiansen er frikjent for Baneheia-forholdene, måtte retten utmåle straff for de øvrige forholdene i tiltalen. Han har sonet nesten 21 år etter Baneheia-dommen.

Straffen retten utmåler er uansett for lengst oversonet.

Statsadvokat Andreas Schei er fornøyd med dommen mot Viggo Kristiansen og sier straffesaken mot 43-åringen er avgjort.

– Dommen er i tråd med hva vi mener er riktig, sier Schei til TV 2.

På spørsmål om saken nå er endelig avgjort for Viggo Kristiansens del, svarer Schei:

– Straffesaken er det.

Borgarting: Rettsstaten har sviktet foreldrene i Baneheia-saken

Rettsstaten har ikke bare sviktet Viggo Kristiansen, den har heller ikke klart å ivareta foreldrene til jentene som ble drept i Baneheia, mener lagmannsretten.

– Det er avgjørende for de etterlatte at politiet lykkes med å oppklare slik kriminalitet og at riktig gjerningsperson blir dømt. I dette tilfellet må det erkjennes at rettsstaten heller ikke har klart å ivareta foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen, sa lagmann Tonje Vang da hun avsluttet domsavsigelsen i Borgarting lagmannsrett torsdag ettermiddag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: