Innenriks

Distriktsbanker gjør opprør – ber Vedum snu om kapitalkrav

Over 80 banker i distriktene ber finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) skrote planene om økte kapitalkrav for små og mellomstore banker.

Ved nyttår øker etter planen kapitalkravene for små og mellomstore norske banker med 1,5 prosentpoeng til 21 prosent.

Nå har 81 slike banker i distriktene gått sammen om et initiativ for å få regjeringen til å snu i saken, skriver VG. De mener de nye kapitalkravene vil gi små banker i distriktene langt dårligere rammevilkår enn storbankene.

Flere banksjefer peker på at Vedum selv gikk klart imot forslaget fra Solberg-regjeringen om økte kapitalkrav da Senterpartiet var i opposisjon. Bakteppet for forslaget er at EU ønsker felles krav til egenkapital.

– Vi trodde vi kom til å vinne fram fordi vi kjemper mot en ordning som Vedum selv har sagt at han er imot, sier banksjef Bente Haraldson Syre i Haugesund Sparebank.

Ifølge bankene koster det i dag 70 prosent mer for en liten bank å låne ut 3 millioner kroner i boliglån enn det gjør for en storbank. Med de nye reglene vil forskjellen bli 86 prosent.

Banksjef Bjørn Asle Hynne i Aasen Sparebank i Levanger sier at de økte kostnadene kan føre til at bankene blir nødt til å sette opp renten til kundene.

– Ved å stå på innføringen rammer Vedum distriktsbankene i Norge, samtidig som de store norske og utenlandskeide bankene i Norge slipper, sier Hynne.

Vedum ønsket ikke å kommentere kritikken mandag ettersom Finansdepartementet har saken til behandling.