Innenriks

Vestre skal bygge «havvind-landslag»: – Må ut i verden og selge

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har satt seg et hårete mål for norsk havvind-industri: 10 prosent av verdensmarkedet innen 2030.

Av Marius Helge Larsen/NTB

Regjeringen har satt av mellom 50 til 90 millioner kroner til satsingen neste år, avhengig av hvor mye næringslivet bidrar med. Når næringslivet slutter seg til, øker også potten.

– Vi skal bygge landslag. Vi skal bygge havvind-landslaget som vi skal sende rundt i de utvalgte markedene. Ikke for å snakke, men for å undertegne kontrakter og sikre milliardinvesteringer, sa Vestre på en pressekonferanse torsdag.

Målet går også ut på at næringen skal omsette for 85 milliarder kroner innen 2030.

– Spissene på landslaget er industrien selv. Store og små næringsaktører. Jeg mener vi kan hevde oss på alle områder, både med å bygge flyterne, ankrene, kabelsystemene, installasjonsfartøy og på design og teknologi. Og hvorfor ikke på turbinene som produserer strøm? Norge kan produsere alt, sier Vestre til NTB.

Vestre tok lynrask beslutning

Det er Nasjonalt eksportråd som har foreslått havvind som satsingsområde innenfor reformen «Hele Norge eksporterer». Reformen går ut på samarbeid mellom staten om næringslivet innenfor enkelte utvalgte næringer.

– Fra offentlig side skal vi være heiagjeng for landslaget, sier Vestre.

Det er også eksportrådet som står bak de nye, hårete målene.

– Jeg trengte cirka 3,5 nanosekund på å bestemme meg for at disse målene er veldig gode, så det slutter vi oss til, sier næringsministeren.

Saken fortsetter under videoen

– Ikke dårligere enn de andre

Pengene regjeringen setter av, skal blant annet gå til å styrke Innovasjon Norge og hele apparatet som jobber for norsk eksport i utlandet.

– Vi må få flere folk ut i markedene for å åpne dører. Vi må ut og selge Norge, sier Vestre.

Han advarer om at den globale havvind-konkurransen er i full sving. Andre land har også trappet opp innsatsen sin betydelig, sier næringsministeren.

– Vi skal pokker meg ikke være noe dårligere enn dem. Vi skal være best! sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: